Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.06.2023

Alvar Aallon kielellinen elämäkerta julkaistu

Alvar Aalto (1898–1976) on maamme kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti, jonka henkilöä ja tuotantoa tutkitaan jatkuvasti eri puolilla maailmaa eri näkökulmista. Aalto oli oman aikansa maailmankansalainen ja monikielinen henkilö, jonka henkilöhistoriaan sisältyy poikkeuksellisen monisyinen kielellinen ulottuvuus. Hänen kielellistä historiaansa ei ole kuitenkaan tutkittu aiemmin kielentutkimuksen näkökulmasta.

Alvar Aalto oli myös kielellisesti lahjakas. Kuva: Eino Mäkinen, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto oli myös kielellisesti lahjakas. Kuva: Eino Mäkinen/Alvar Aalto -säätiö

 

 

Professori Harry Lönnrothin tutkimusartikkeli ”Lyödään ne hepnaadilla! Alvar Aallon kielellinen elämäkerta” Virittäjä-lehden tuoreessa numerossa paikkaa kotimaisessa ja kansainvälisessä Aalto-tutkimuksessa olevaa aukkoa.

Artikkeli tuo kielitaitoisen ja verbaalisesti lahjakkaan Aallon kielellisen repertuaarin ja resurssit ensimmäistä kertaa kootusti laajempaan kielitieteelliseen keskusteluun ja mahdollistaa näin myös aiheen jatkotutkimuksen. Tutkimus täydentää tietämystämme Aallon henkilöhistoriasta ja nivoo hänet osaksi 1900-luvun kielellistä kirjoa ja lähihistoriaa. Artikkelin ajankohtaisuutta lisää se, että kuluva vuosi on Alvar Aalto 125 -juhlavuosi.

Artikkelin tiedot:

Lönnroth, Harry (2023). ”Lyödään ne hepnaadilla!” Alvar Aallon kielellinen elämäkerta. Virittäjä 127 (2), 164–190.

https://journal.fi/virittaja/article/view/110983