Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.05.2023

Alma Pöysti ja Jussi Vatanen loistavat Aki Kaurismäen uusina tähtinä - katso traileri

Suomessa 15. syyskuuta elokuvateatteriensi-iltansa saava Kuolleet lehdet on Aki Kaurismäen näyttävä paluu parrasvaloihin. Lempeä tragikomedia saa maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla ohjelmiston ainoana pohjoismaisena pitkänä elokuvana.

Cannesin elokuvajuhlien (16.–27.5.) pääkilpasarjaan valittu Kuolleet lehdet esittelee kaksi Suomen eturivin näyttelijää Aki Kaurismäen ohjauksessa. Rakkaudesta ja sen tielle osuvista lukuisista esteistä kertovan elokuvan juuri julkaistu traileri näyttää, kuinka Alma Pöysti ja Jussi Vatanen loistavat sympaattisina päähenkilöinä Ansana ja Holappana:

 

 

Elokuvassa itsepintaista kauppa-apulaista Ansaa esittävä Alma Pöysti (s. 1981) on tehnyt kattavan uran niin teatterin kuin elokuvan parissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Pöysti sai Jussi-palkinnon vuonna 2021 siihenastisen uransa merkittävimmästä roolityöstä Tove Janssonina (Tove, ohj. Zaida Bergroth), ja helmikuussa 2023 hänet palkittiin Göteborgin elokuvajuhlien parhaan naispääosan palkinnolla roolistaan Selma Vilhusen elokuvassa Neljä pientä aikuista. Pöysti tullaan pian näkemään myös Fares Faresin ohjaaman A Day and a Half -elokuvan pääosassa sekä myöhemmin myös Pirjo Honkasalon uudessa elokuvassa Orenda.

Vastoinkäymisiä puoleensa vetävän hiekkapuhaltaja Holapan roolissa nähtävä Jussi Vatanen (s. 1978) on yksi Suomen tunnetuimmista ja pidetyimmistä näyttelijöistä. Hän tuli suurelle yleisölle tutuksi Napapiirin sankarit -elokuvista ja on sittemmin tehnyt merkittäviä roolitöitä muun muassaTuntematon sotilas- ja Metsäjätti-elokuvissa (jälkimmäisestä Jussi-ehdokkuus), Canneseriesin pääkilpasarjassa kilpailleessa Huone 301 -sarjassa sekä Mies joka kuoli -sarjassa. Vatanen muistetaan myös valtaisaan suosioon yltäneen Kimmo-sarjan pääosasta.

 

Kuvassa ovat Jussi Vatanen ja Alma Pöysti ravintolapöydän ääressä syömässä.

Jussi Vatanen ja Alma Pöysti. Kuva: Malla Hukkanen/Sputnik

 

Merkittävissä sivuosissa nähdään Kaurismäen aiemmistakin elokuvista tutut Janne Hyytiäinen Huotarin roolissa sekä Nuppu Koivu Liisan roolissa. Elokuvassa esiintyvät myös muun muassa Matti Onnismaa, Martti Suosalo, Sakari Kuosmanen ja Alina Tomnikov. Sekä tietysti Alma-koira. Elokuvassa nähdään musiikkiesitys Maustetytöt-yhtyeeltä.

Kuolleet lehdet saa valtakunnallisen elokuvateatteriensi-iltansa Suomessa 15.9.2023 B-Plan Distributionin levittämänä. Ennen sitä elokuva nähdään ennakkoesityksissä muun muassa Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa.

Elokuvan työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Aki Kaurismäki
Kuvaus: Timo Salminen
Lavastus: Ville Grönroos
Puvustus: Tiina Kaukanen
Leikkaus: Samu Heikkilä
Äänisuunnittelu: Pietu Korhonen
Tuotanto: Aki Kaurismäki / Sputnik, Misha Jaari & Mark Lwoff / Bufo, Reinhard Brundig / Pandora Film

Rahoittajat: Suomen elokuvasäätiö, Filmförderungsanstalt, Film- und Medienstiftung NRW

Yhteistyössä: Yle, ZDF Arte
Kansainvälinen myynti: The Match Factory
Levitys Suomessa: B-Plan Distribution

Synopsis
Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle. Tämä lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö).