Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.03.2023

Alkoholiongelma pidetään liian usein piilossa – Leena Valmun uutuuskirja pureutuu vaiettuun tabuun

Ulos baarikaapista on rehellinen tarina kansainvälisissä johtotehtävissä toimineen naisen alkoholiongelmasta ja yksinäisestä taistelusta saada se hallintaan.

Toimintakykyinen alkoholisti (engl. High-functioning alcoholic) tekee työnsä hyvin ja usein jopa ylisuorittaa alkoholin voimalla. Hän ei itse halua nostaa ongelmaansa esiin, mutta kun hän sen lopulta tekee, häntä ei uskota.

 

Kuvassa on Leena Valmu, josta on puolivartalokuva ja hän nojaa toiseen poskeenssa.  Hänellä on vaaleat puolipitkät hiukset ja päällään vaalean ruskea Unikko-kuosinen pusero päällään.

Kuva: Lea Komi

 

Juonko minä, koska voin huonosti? Vai voinko minä huonosti, koska juon?

Omakohtainen tarina kertoo läheisten huijaamisesta, totuuden edessä nöyrtymisestä sekä hiljalleen edenneen ongelman voittamisesta. Leena Valmu antaa kasvot vaietulle ongelmalle, jossa alkoholiriippuvaiset ovat yhteiskunnan tuottavia ja hyväksyttyjä jäseniä. Naisten osalta ilmiö tarkoittaa usein ”sivistynyttä” tissuttelua, joka ajautuu helposti ongelmiin asti. Eikä kukaan sano mitään.

Päiväkirjan muotoon kirjoitettu teos kertoo alkoholiongelman vähättelystä sekä kohtuullisen juomisen vaikeudesta. Leena Valmu valottaa alkoholismin tieteellistä ja yhteiskunnallista näkökulmaa. Kirja tuo vertaistukea ongelman kanssa kamppaileville sekä ymmärrystä heidän läheisilleen.

Leena Valmu on Lapissa ja Helsingissä asuva filosofian tohtori, biotieteen dosentti sekä nuortenkirjailija.

Leena Valmu: Ulos baarikaapista (Docendo 2023)