Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.12.2023

Alice Birchin Erään itsemurhan anatomia saa Suomen kantaesityksensä helmikuun alussa &:n näyttämöllä

Palkitun näytelmäkirjailija-käsikirjoittaja Alice Birchin Erään itsemurhan anatomia on ainutlaatuinen teos, jossa itsemurhan trauma kaikuu yli sukupolvien ja läpi aikojen. Ympäri maailmaa esitetty ja ylistetty näytelmä saa suomenkielisen kantaesityksensä &:n näyttämöllä 1.2.2024.

Kuvassa on kolme naista sivukuvassa vinottain kuvassa. Kuva on vaalean sininen ja henkilöt ovat musta-valkokuvan mukaisia.

Kuva: & Espoon teatteri

 

Erään itsemurhan anatomia kuvaa äidinäidin, äidin ja tyttären elämää eri aikakausilla, samanaikaisesti ja toisiinsa limittyen. Teos kertoo ylisukupolvisesta traumasta, mielenterveysongelmista, äitiydestä ja tyttäryydestä, mutta samalla se on tarina yksilöistä, jotka pyristelevät yhteiskunnan paineen ja oman suvun taakan alla. Kolmen naisen rooleissa nähdään Terhi Suorlahti, Roosa Söderholm ja Senna Vodzogbe.

“Alice Birchin näytelmä on kaaoksen ja kauneuden kudelma, feminiininen ja syvästi feministinen teksti. Äidin trauma elää tyttärien kehoissa ja on kuin kaiku, joka on joka tilanteessa läsnä... Näytelmän muoto on poikkeuksellinen, se antaa katsojalle mahdollisuuden katsoa kolmen eri sukupolven naista yhtäaikaisesti kamppailemassa omasta elämästään. Näytelmän teemat koskettavat niin synnytyksen jälkeistä masennusta, kyvyttömyyttä läheisyyteen, riippuvuutta kuin yritystä jatkaa elämää kipeiden menetystenkin keskellä,” kuvailee näyttelijä Terhi Suorlahti.

Alice Birch on ansioitunut brittiläinen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja, jonka näytelmiä esitetään ympäri maailmaa. Hänen tunnetuimpiin näytelmiinsä lukeutuu muun muassa [blank] sekä Revolt. She said. Revolt Again. Lontoon Royal Court Theatrelle luotu Erään itsemurhan anatomia (Anatomy of a Suicide) on pokannut Birchille mm. arvostetun Susan Smith Blackburn –palkinnon ja noussut nopeasti moderniksi klassikoksi.

Birch tunnetaan myös tv-sarjojen ja elokuvatuotantojen puolella. Birch on ollut sovittajana Ylelläkin esitetyn Normaaleja ihmisiä (Normal People) -tv-sarjassa ja saanut työstään Emmy-ehdokkuuden. Hän työskenteli myös supersuositun HBO-sarja Successionin toisen kauden story editorina ja toimii tällä hetkellä pääkirjoittajana ja -tuottajana Rachel Weiszin tähdittämässä tv-sarjassa Dead Ringers. Birchin esikoisfilmi Lady Macbeth voitti vuonna 2017 viisi British Independent Film Awards -palkintoa, joista yksi myönnettiin parhaasta käsikirjoituksesta.

Suomenkielisen Erään itsemurhan anatomian ohjaavat Sanna Silvennoinen (mm. Circo Aero) sekä Lehman-trilogiallaan aiemminkin &:ssä sykähdyttänyt Davide Giovanzana (Teatteri Metamorfoosi, New Theatre Helsinki). Omassa tulkinnassaan he luovat tekstistä katarttisen kokemuksen musiikin, nukketeatterin ja fyysisen teatterin keinoin.

“Birch on rakentanut vivahteikkaan, unohtumattoman ja teknisesti säkenöivän käsikirjoituksen” – Andrzej Lukowski, Time Out

Erään itsemurhan anatomia
&Revontulessa 31.1–6.3.2024
Suomenkielinen kantaesitys 1.2.2024

Työryhmä
Ohjaajat: Sanna Silvennoinen ja Davide Giovanzana
Käännös: Reita Lounatvuori
Käännöksen sovitus: Mimmi Ahonen, Sara Koiranen
Dramaturgian assistentti: Sara Koiranen
Valosuunnittelija: Juho Rahijärvi
Lavastus- ja pukusuunnittelija: Mirkka Nyrhinen
Äänisuunnittelija: Viljami Lehtonen
Säveltäjä: Maija Ruuskanen
Nukketaiteilija: Elina Sarno
Näyttelijät: Samuli Nordberg, Eero Ojala, Pauliina Palo, Riina Tikkanen, Terhi Suorlahti, Roosa Söderholm, Senna Vodzogbe
Tuotantopäällikkö: Luc Gérardin
Tuotanto: Teatteri Metamorfoosi
Yhteistuotanto: Circo Aereo ja & Espoon teatteri
Residenssi Tampereen Työväen Teatterissa Wihuri-säätiön Uudet Klassikot –tuella.

Anatomy of a Suicide -näytelmän dramaturgiset oikeudet ovat myönnetty Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy:lle.