Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.01.2020

Albert Edelfelt ja Romanovit Sinebrychoffin taidemuseossa helmikuussa

Sinebrychoffin uusi  Albert Edelfelt ja Romanovit -näyttely keskittyy Albert Edelfeltin vähemmän tunnettuihin, Venäjän keisariperheeseen liittyviin teoksiin. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin kanssa ja teokset ovat esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 6.2.-10.5.2020.

Kuvassa on Aleksanteri III:n lapset Kirill ja Boris makuuhuoneessa, jossa toinen lapsista istuu lattialla koira sylissään ja toinen sängyllä.  Molemmilla on valkoiset mekot päällään.

Albert Edelfelt (1854-1905): Suuriruhtinaat Kirill ja Boris Vladimirovitš lapsina. Kuva: Rybinskin valtiollinen historiallinen arkkitehtuuri- ja taidemuseo

 

Pääosassa on Aleksanteri III:n veljenpoikia esittävä muotokuva Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovitš lapsina (1881) Rybinskin taidemuseon kokoelmista. Kauan kadonneeksi luultu maalaus nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa. Lisäksi esillä on muita valloittavia muotokuvia Romanov-suvun lapsista. Näyttelyssä on öljyvärimaalauksia, luonnoksia ja taiteilijan kirjeitä.

Kultakauden suomalaistaiteilijoista merkittävimmän uran Venäjällä teki Albert Edelfelt (1854-1905). Pietarin taideakatemia myönsi Edelfeltille akateemikon arvonimen vuonna 1881 ja hänet esiteltiin akatemian presidentille suuriruhtinas Vladimirille. Tämä päätti tilata yhteisen muotokuvan kahdesta pojastaan – Boriksesta ja Kirillistä sekä erillisen muotokuvan nuorimmasta pojastaan Andreista.

Näiden muotokuvien ansiosta sana Edelfeltin lahjakkuudesta kantautui myös keisariperheen korviin, ja taiteilija esiteltiin Aleksanteri III puolisolle – Maria Fedorovnalle. Hän osti taiteilijan sisarta esittävän teoksen Hyvät ystävät ja tilasi Edelfeltiltä lapsiensa, Ksenian ja Mihailin yhteismuotokuvan. Edelfelt maalasi myöhemmin useita teoksia keisarin tilauksesta.

Näyttely-yhteistyössä ovat mukana opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Pietarin-pääkonsulaatti, Suomi-Venäjä-Seura, Suomen Pietarin instituutin ystävät ry, Finnair.

Näyttelyyn liittyy suomen- ja venäjänkielinen julkaisu Albert Edelfelt ja Romanovit. Julkaisu antaa uutta tietoa Edelfeltin roolista suomalaisen taiteen ja kulttuurin lähettiläänä Venäjällä (ISBN 978-5-4330-0146-6. Suomen Pietarin instituutti).