Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.11.2019

Ainutlaatuinen valokuvanäyttely saapuu Napapiirille: Alaston totuus – 4 sukupolvea Westoneita

Maanantaina 18. marraskuuta avattava näyttely tuo valokuvauksen historian merkkiteokset Napapiirille. Amerikkalainen Edward Weston  (1886–1958) oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä valokuvaajia. Nyt Rovaniemellä avattava näyttely on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä sekä Edwardin että hänen poikiensa ja pojanpoikensa originaalivedoksia. Yhteensä noin 40 teosta viideltä Westonilta neljässä sukupolvessa esittelevä näyttely on avoinna rovaniemeläisen valokuvaaja Kaisa Sirénin Studio & Galleria Villa Vinkkelissä 14. joulukuuta saakka.

Kuvassa on Edward Westonin Shells'valokuvasta osa, jossa on simpukan alaosa.  Kuva on musta-valkoinen.

Shells', Edward Weston. Kuva: tate.org.uk

 

Näyttely koostuu Edward, Brett, Cole, Kim ja Zach Westonin teoksista. Edward Westonin asetelmalliset ja veistokselliset alastonkuvat sekä muototutkielmat kuuluvat nykyisin valokuvataiteen merkkiteoksiin. Hän on yksi valokuvauksen historian merkittävimmistä taiteilijoista. Hänen inspiraationsa näkyy myös hänen kahden poikansa, pojanpoikansa ja pojanpojanpoikansa muotokielessä.

Edward Weston (1886–1958) syntyi Illinoisissa Yhdysvalloissa ja sai ensimmäisen kameransa 16-vuotispäivänään. Jo vuonna 1903 hänen kuviaan oli esillä Chicago Art Institutessa. Hän muutti vuonna 1906 Kaliforniaan ja sai neljä poikaa. Hän on parhaiten tunnettu huolella sommitelluista ja suurella terävyysalueella otetuista luonnonmuoto-, maisema- ja alastonkuvistaan. Yhtenä tunnetuimmista aiheista ovat olleet paprikat ja helmiveneet.

Vuosikymmeniä kestäneen tuotteliaan uransa jälkeen Edward Weston otti viimeiset valokuvansa vuonna 1948. Hänen poikansa Brett Weston (1911–1993) ryhtyi kuvaamaan jo 14-vuotiaana ja piti ensimmäisen näyttelynsä isänsä Edwardin kanssa vuonna 1927. Brett Westonin tunnetuimpiin kuviin kuuluu surrealistiseen tyyliin otetut mustavalkokuvat. Cole Weston (1919 – 2003) oli Edward Westonin nuorin poika. Hän omisti elämänsä valokuvaukselle ja teatterille, mutta myös isänsä taiteen vedostamiselle. Cole oli urallaan yksi valokuvaushistorian uraauurtavista värivalokuvaajista.

 

Kuvassa on keskellä kuvaa makaamassa alaston, laiha nainen, joka on puoliksi ison, pyöreän kuilun päällä ilmassa.  Kuva on musta-valkoinen.

Nude floating vuodelta 1939. Kuva: Edward Weston

 

Kim Weston (s. 1953) on Colen poika ja tunnettu “Fine art nude”-kuvistaan. Hän jatkoi isänsä kanssa Edward Westonin kuvien vedostamista ja toimi setänsä Brettin assistenttina. Kim asuu ja työskentelee isoisänsä Wild Cat Canyon -talossa Kaliforniassa. Hän on aktiivinen valokuvatyöpajojen vetäjä. Zach Weston (s. 1990) jatkaa isoisoisänsä valokuvaajaperinnettä. Hän kuvaa 6×7 mustavalkofilmille ja on keskittynyt alastonkuvaukseen, maisemakuvaukseen ja abstraktien muotojen esittämiseen.

Näyttelyn mahdollistaa taidevalokuvien keräilijä Kirmo Wilén, jonka kokoelmasta teokset ovat. Hän tuntee nuoremmat Westonit henkilökohtaisesti ja on paikalla lehdistötilaisuudessa sekä avajaisissa.