Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.03.2023

Ainutlaatuinen musiikintekijöiden valokuvien näyttely avautuu Musiikkimuseo Famessa maaliskuussa

Musiikkimuseo Famessa, Pasilassa, avautuu 23. maaliskuuta ainutlaatuinen tunnettuja muusikoita ja musiikintekijöitä käsittelevä valokuvanäyttely. Ville Maljan ottamien intiimien henkilökuvien näyttely on saanut nimekseen Laulavat ikonit, ja se on avoinna lokakuun 29. päivään saakka.

 

Kuvassa on Vilma Jää istumassa valkoisessa puserossa ja hänen huivistaan lähtee tyllilaahus.  Taustalla on ruskea ruukku, jossa on viherkasvi ja hän nojaa valkoiseen kaiuttimeen.

Vilma Jää. Kuva: Vilma Malja

 

Laulavat ikonit -näyttelyn valokuvissa nähdään mm. Ismo Alanko, Mariska, Eino Grön, Anna Eriksson ja Vilma Jää sekä kymmeniä muita maamme eturivin artisteja ja musiikkielämämme vaikuttavia tekijöitä

Yleensä taiteilijamuotokuvat imartelevat kohteitaan, mutta Laulavat ikonit -sarjassa koko kansan tuntemia henkilöhahmoja tarkastellaan myös kriittisesti. Kuvat ovat perinteisiä dokumentaristisia otoksia viimeistellympiä ja poikkeavat näin kuvajournalistisen kaanonin perinteestä. Näyttelykokonaisuuden suurin voima piilee läsnäolossa, ja Ville Malja on kuvannut näyttelyn artisteja pitkään ja hartaasti.

Ville Malja on palkittu helsinkiläinen valokuvaaja. Hänen kuvistaan välittyy läsnäolo, aitous ja elämän kauneus. Tällä hetkellä Malja toimii freelance-valokuvaajana sekä kiertää maailmaa Moon Shot -bändin laulajana.

– Asemoin itseni taiteilijana marraskuiselle tupakkapaikalle Eero Järnefeltin, Remu Aaltosen ja Annie Leibovitzin seuraan. Pidän klassisista tilanteista, kauniista valosta ja tasapainoisesta kompositiosta, mutta samaan aikaan oikean suoran pitää osua maaliinsa napakasti, toteaa Ville Malja.

 

Kuvassa on Eino Grönin kasvot ja ne ovat teräsrunkojen välissä.  Taustalla on tummaa.

Eino Grön. Kuva: Ville Malja

 

– Ville Maljan ainutlaatuisen valokuvanäyttelyn saaminen Musiikkimuseoon on erityinen ja iso asia, koska Ville on merkittävä, kansainvälisesti arvostettu suomalainen muusikko ja artisti. On hienoa avata näyttely yhtäaikaisesti juuri Suomen musiikin kunniagallerian 2023 päänäyttelyn kanssa, koska valkokuvanäyttelyn tarina kertoo erilaisesta näkökulmasta nimenomaan kotimaisista, kaikkien rakastamista tähdistä ja artisteista, toteaa museojohtaja Olli Ilmolahti.

Laulavat Ikonit ilmestyy myös samaa nimeä kantavana podcastina, jossa Malja keskustelee välittömään, intensiiviseen tyyliinsä musiikin visuaalisuudesta alan tunnustettujen ammattilaisten kanssa. Vieraina ovat muiden muassa Tuomas Holopainen, Maija Vilkkumaa, Herra Ylppö, vuoden graafikoksi valittu rumpali Tomi Leppänen, sekä lukuisia muita musiikintekijöitä listojen kärjestä ja marginaalista. Ensimmäiset jaksot Laulavat Ikonit -podcast-sarjasta julkaistaan Spotifyssa näyttelyn avajaispäivänä 23. maaliskuuta.

Samaisena päivänä 23. maaliskuuta avautuu Musiikkimuseo Famessa myös uusi vuosittain vaihtuva päänäyttely. Kyseessä on Suomen musiikin kunniagalleria -niminen kokonaisuus, johon nyt valitut yhdeksän uutta suomalaisen musiikin tähteä julkistetaan tuolloin. Suomen musiikin kunniagalleria on kansainvälisesti ainutlaatuinen ylirajaisuudessaan, sillä siihen pääsevät mukaan kaikkien musiikinlajien suomalaiset huiput kapellimestareista räppäreihin, hevibändeistä kansanmusiikkiyhtyeisiin ja sinfonikoista iskelmänikkareihin.