Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.04.2021

Aina Bergrothin uusi näytelmä syyskuussa KOM-teatteriin filosofi Salomén uskomattomasta elämästä

Kuka pelkää oppinutta naista? Kirjailija Aina Bergrothin uusi näytelmä tuo syyskuussa Kom-teatterin lavalle filosofi Lou Salomén uskomattoman elämän.

Lou Salomén kaltaista henkilöä ei pitäisi olla olemassa. Sellaista elämää, mahdollisuuksia, vapautta, rakkaussuhteita ja ajatustenvaihtoa. Hän oli poikkeus säännöistä, tai oikeastaan jotain vielä parempaa: hän näytti, että säännöt voi määritellä itse.

Kirjailija Aina Bergrothin kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Lou Salomé kertoo naisesta, joka halusi oppia ja elää, eikä välittänyt siitä, että sellainen oli oikeastaan kiellettyä. Naisesta, joka ravisteli käsityksiä sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja sovinnaisuudesta aikana, jolloin naisten oletettiin tottelevan, vetäytyvän ja alistuvan. Naisesta, johon rakastuivat monet historian suurmiehinä myöhemmin tunnetut henkilöt.

Näytelmä ammentaa vapaasti kirjailija, filosofi ja psykoanalyytikko Lou Andreas-Salomén (1861-1937) elämästä. Salomé kirjoitti uransa aikana niin romaaneja, novelleja kuin esseekokoelmiakin ja teki merkittävää työtä psykoanalyysin parissa. Silti hänelle kävi, niin kuin rajoja rikkoneille naisille on historian aikana usein käynyt: hänet muistettiin lähinnä Friedrich Nietzschen ja runoilija Rainer Maria Rilken rakastettuna ja muusana sekä Sigmund Freudin työtoverina ja ystävänä.

Tyydyttääkö muusan rooli, jos haluaa itse luoda? Miten valita tunteen ja järjen tai työn ja rakkauden välillä? Sulkevatko nämä asiat toisensa pois? Ja ennen kaikkea: Miksi nämä Lou Salomén elämässä ruumiillistuneet kysymykset ovat vielä reilut 100 vuotta myöhemmin vailla vastauksia?

Aina Bergroth tutustui Lou Saloméen parikymppisenä filosofianopiskelijana, ja siitä lähtien Salomén hahmo on kulkenut hänen mukanaan ja ajatuksissaan.

”Ryhdyin tutkimaan Lou Salomén tarinaa, sillä halusin selvittää, mikä oli hänen elämänilonsa ja vetovoimansa salaisuus,” Bergroth kertoo.

“Hänen kauttaan päädyin käsittelemään itselleni tärkeitä ja henkilökohtaisiakin kysymyksiä. Oman identiteetin haltuunotto, tilan raivaaminen omalle työlle ja rajojen säilyttäminen rakkaussuhteessa ovat näytelmän keskeisiä aiheita.”

Kuvassa on teos Eggs, jossa on keskellä pinkkiä väriä ja ympärillä on turkoosia ja ruskeita raitoja.  Teos on lasia ja pyöreähkö muodoltaan.

Eggs. Kuva: KOM-teatteri

 

KOM-teatterin Lou Salomé onkin paitsi Bergrothin myös koko työryhmän kunnianosoitus ja kiitos menneiden sukupolvien tienraivaajilla. Ohjaaja Riikka Oksanen sanoo, että hän ihailee Salomén tapaa ajatella ja toimia.

”Esityksen visuaalinen maailma tulee olemaan värikäs ja karnevalistinen. Haluamme juhlistaa Salomén fantastisen rikasta mielikuvitusta ja valoisaa optimismia, joiden avulla hän pystyi rikkomaan aikansa normit ja näkemään oman asemansa ja toimijuutensa rajat yhteiskunnan odotuksista poikkeavassa valossa” Oksanen sanoo.
 
Lou Salomé juhlistaa KOM-teatterin syntymäpäivää, sillä teatteri täyttää tänä vuonna jo 50 vuotta. Aiheita juhlaan riittää muutenkin, onhan viisikymppinen teatteri uudistunut monella tavalla myös äskettäin.

Lauri Maijala palasi talon taiteelliseksi johtajaksi tammikuussa 2021. Lou Saloméssa nähdään ensimmäistä kertaa KOM-teatterin uusi ensemble kokonaisuudessaan, kun uudet näyttelijät Ella Mettänen ja Miiko Toiviainen liittyvät ryhmään.

Pääroolin Saloména näyttelee Vilma Melasniemi. Muut ensemblen jäsenet ovat Juho Milonoff ja Niko Saarela. Esityksen riemukasta henkeä rakennetaan myös musiikin keinoin. Sitä ovat mukana toteuttamassa ja säveltämässä laulaja ja muusikko Eva Louhivuori sekä äänisuunnittelija Ilkka Tolonen.

Näytelmän ensi-ilta on 24.9.2021 ja esitykset toteutetaan tuolloin voimassa olevien koronarajoitusten ja suositusten mukaisesti.