Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.01.2023

Äidinmaa-näytelmästä kertoo Mira Helli

Äidinmaa-näytelmää esitettiin jo viime vuoden loppukesästä. Kun tämä näytelmä valittiin Työväen Näyttämöiden liiton järjestämille 45. Työväen Näyttämöpäiville, jotka järjestetään Mikkelissä tammikuun 2023 lopulla, niin oli lämmiteltävä esitys uudelleen. Yksi alkuperäisistä näyttelijöistä ei sitten pääsytkään, joten osaan pestattiin Mira Helli ja näin hän kertoo, miten kaikki kävi?

 

1. Miten "jouduit" tähän näytelmään?

- "Jouduin" tähän näytelmään, kun yksi näyttelijä jäi pois niin Milja (ohjaaja) kysyi minua. Mietin päivän verran ja suostuin. Olisi jäänyt harmittamaan suuresti, jos en olisi tarttunut tähän tilaisuuteen.

2. Millainen rupeama se oli treenata rooli itelleen, kun muilla se oli jo hallussa?

- Oli todella haastavaa lähteä tekemään tätä, koska oli kaksi viikkoa aikaa opetella rooli sekä stemmalaulut. Treenasin yksin tekstiä aina, kun oli vapaata. Läpimenoja oli neljä sekä yksittäisiä kohtausharjoituksia muutama.

 

Kuvassa on Mira Hellin kasvot. Hänellä on punaiset, pitkät hiukset.

Kuva: Milja Marttila

 

3. Kuinka koit oman roolisi?

- Oman roolin luominen tapahtui paljolti ohjaajan kanssa, koska hän laittoi miettimään millainen ihminen on kyseessä ja millaisia tunteita hän kokee. Katsoin myös näytelmän tallenteen pariin kertaan ja olen nähnyt livenä näytelmän. Koen roolini hyvin vahvasti, pystyn helposti luomaan tämän ihmisen katkeruuden itseeni ja lavalla olo on helppoa.

4. Miten sinua itseäsi koskettaa tämä esitys, sen teema?

- Tämä esitys kosketti jo kesällä kyyneliin asti ja jossain kohtaa näytelmää on edelleen vaikea pidättää kyyneleitä. Näytelmän teema on todella koskettava suruineen sekä iloineen. Rakastan näytelmän lauluja sekä vahvoja hahmoja. Kun käsitellään monen sukupolven vaikeita asioita niin siihen on helppo samaistua koska omassa suvussakin on paljon kipeitä asioita, joita ei ole käsitelty.

5. Oletko jatkossa ja jos, niin asteikolla 1-5, jännittääkö?

- Olen jatkossa  Mikkeliin mennään viikon päästä ja kyllä jännittää vitosen verran