Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.01.2023

Äidinmaa kertoo erilaisista naisista ja ravistelee

ÄIDINMAA on upea esitys, mikä sai ensi-iltansa jo elokuussa 2022 Voikkaan Virtakivessä. Sittemmin kävi niin, että se valittiin Työväen Näyttämöiden liiton järjestämille 45. Työväen Näyttämöpäiville, jotka järjestetään Mikkelissä tammikuun 2023 lopulla. Niinpä koko esitys lämmiteltiin huolella ja nyt se on muutaman esityksen verran katsottavissa Kuusankosken teatterin Luola-näyttämöllä.

 

Tämän spektaakkelin on ohjannut Milja Marttila, joka on myös yksi käsikirjoittajista. Hänen lisäkseen tekstiä ovat sorvanneet Carita Hiltunen ja Emma Unimeri. Tekniikasta vastaa Jyrki Kleimola.

 

Kuvassa on vasemmalla nainen tummapohjaisessa kukkamekossa ja oikealla nainen vaaleassa kukkamekossa.  He keskustelevat vinosti vastakkain.

Kuva: Milja Marttila

 

Äidinmaa kertoo naisista, erilaisista ja monin eri tavoin. Teksti on aivan mahtavaa ja ravistelee oikein kunnolla ja hyvällä tavalla. Kun lähdetään liikkeelle ollaan kaukana menneisyydessä ja tullaan tähän päivään, kolmen sukupolven yli ja läpikäyden.

On kaikenlaisia suhteita, äiti-tytär, naisten väliset suhteet, sisarusten välinen, kylän naisien.
Vaikka esitys kesti vain reilun tunnin, niin siihen oli saatu pakattua niin paljon kaikkea teemaa, että oikein ihastutti. Sitä istui hiljaa paikallaan ja tuskin uskalsi hengittää, ettei vaan olisi sanaakaan menettänyt.

Silti se kulki rauhallisesti ja aina kun sanottiin jotain, se oli mieleenpainuvaa, osuvaa.

 

Kuvassa on kaksi naista vastakkain keskustelemassa ja toisella on vaalea pusero ja toisella tumma.

Kuva: Milja Marttila

 

Pidin jokaisesta roolista, mutta jos ihan olisi pakko valita, niin Carita Hiltusen tulkitsema Helka osu ja uppos. Silti - jokainen, Emma Unimeri, Elisa Heikkinen, Sari Rajulin, Juulia Rihu ja viime hetkessä mukaan tempaistu Mira Helli, olivat vakuuttavia.

Mukaan sekoitetut erilaiset musiikkiesitykset olivat niin imeytyneet osaksi tarinaan ja Juulia Rihun saksofoni niin kauniin haikeasti soi.

Vaikka tämä ei missään nimessä ole mikään nyyhkytarina, niin kyllä se kosketti, herkisti, osuessaan herkkään paikkaan. Kiitos !!!