Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.01.2024

Ahvenanmaalainen helmi Katrina saa ensi-iltansa musikaalina Lilla Teaternissa kolmen teattarin yhteistyönä

Ahvenanmaalaisen Sally Salmisen kansainvälinen menestysromaani Katrina (1936) saa musikaaliensi-iltansa Lilla Teaternissa 31. tammikuuta 2024. Monologin muodossa toteutettava musikaali on yhteistuotanto Lilla Teaternin, Åbo Svenska Teaterin ja Wasa Teaterin välillä. Jakob Höglund ohjaa, Kaisa Lundán vastaa uudesta dramatisoinnista ja uusi sävellys on tilaustyö palkitulta Aili Järvelältä. Katrinan roolissa nähdään Emma Klingenberg.  

 

Kuvassa on pellolla rinteessä Emma Klingenberg mustassa pitkässä hameessa. Taaempana on ruskea-valkoinen lehmä.  Taustalla on harmaan sinistä pilvitaivasta.

Emma Klingenberg. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

"Katrina on ajaton tarina naisesta, jonka elämää värittää köyhyys ja tragedia. Mutta näitä suuremmaksi kasvaa rakkaus, arki ja elämänhalu, joka ei koskaan katoa saaren kovettamista naisista", kuvailee näytelmän dramatisoinut Kaisa Lundán.

”Ajatus Katrinan tekemisestä on ollut mielessäni pitkään. Siitä lähtien kun noin kymmenen vuotta sitten ohjasin Stormskärs Maja, Myrskyluodon Maija -näytelmän Åbo Svenska Teateriin, olen kaivannut takaisin sen maailmaan. Sen jälkeen, kun aloitin Lillanin taiteellisena johtajana vuonna 2019, ilmestyi uusi painos Katrinasta, ja sain ahaa-elämyksen. Tämä tarina täytyy kertoa monologina intiimillä näyttämöllämme”, kertoo ohjaaja Jakob Höglund.

Sally Salmisen romaani Katrina on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomenruotsalaisista teoksista, kansainvälinen menestys, jota on käännetty 20 kielelle. Päähenkilö Katrina edustaa vahvaa ja modernia naista, joka perheensä vuoksi kulkee kaikkien vastoinkäymisten läpi ja astuu päättäväisesti jokaisen kohtalon asettaman esteen yli.

Emma Klingenberg näyttelee Katrinaa, ja lavalla hänen kanssaan nähdään muusikot Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo ja Senni Valtonen.

Kolmen teatterin, Lilla Teaternin, Åbo Svenska Teaterin ja Wasa Teaterin yhteistyön ansiosta Katrinalla on pitkä esityskausi ja yleisöllä on mahdollisuus nähdä esitys vuosina 2024–2025 kolmella eri alueella, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla.

”On hienoa saada esittää tätä näytelmää kolmella johtavalla suomenruotsalaisella näyttämöllä. Niin työryhmässä kuin itse tarinassakin on kytkentöjä eri alueisiin, ja olen ylpeä saadessani tuoda esille tämän uskomattoman lahjakkaan kotimaisten huipputaiteilijoiden joukon”, kertoo ohjaaja Jakob Höglund.

Kirjailija Sally Salminen, dramatisointi Kaisa Lundán, sävellys ja sovitus Aili Järvelä, ohjaus Jakob Höglund, lavastus ja tarpeistonsuunnittelu Heini Maaranen, puvustus Samu-Jussi Koski, valosuunnittelu Tobias Lönnquist, äänisuunnittelu Antero Mansikka, maskeeraus Pia Kähkönen, dramaturgi Henna Piirto.

Näyttämöllä: Emma Klingenberg, Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo, Senni Valtonen / Maija Pokela.

Katrina-ensi-ilta 31.1.2024 Lilla Teaternissa, Yrjönkatu 30, 00100 Helsinki.

https://hkt.fi/esitykset/katrina/