Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.10.2022

The Adams Family on ihan kornia ja ihan tavallista

Tulipas tehtyä taas ihan täydellinen taetterireissu Kotkaan. Kouvolasta sinne pääsee näppärästi junalla ja myös takaisin. Maukasta ruokaa ja hyvää palvelua saa Ravintola Canttiinista, kun vaan muistaa varata pöydän etukäteen, sillä muutoin voi olla, että jää ilman. Kun oli syöty, siirryimme teatterille, missä esitettiin The Addams Family.

 

Kerrankin en oikeastaan tiennyt mitään etukäteen, sillä jostain merkillisestä syystä en ole ennen nähnyt yhtään mitään koko tästä varsin kummallisesta perheestä. Alunperin tämä perhe on luotu jo 1930-luvulla Charles Addams'n toimesta sarjakuvina. 1960-luvulla tuli tv-sarja ja sittemmin elokuvia, videopeliä ja musikaali.

Meidän näkemä esitys on nimenomaan musikaali ja sävellysten takana on Andrews Lippa. Käsikirjoituksen ovat rustanneet Marshall Brickman ja Rick Elice. Kotkaan tämän perheen on ohjannut Katja Krohn. Heti aluksi saimme tiedon, että sairastapauksen takia ohjaaja itse näytteli Fester-sedän roolin. Jotenkin niin siistiä, että tartutaan toimeen ja paikataan rooli. Olisi ollut harmi, jos esitys olisi vaan peruttu, sillä sali oli täpösen täynnä.

 

Kuvassa on kaksi näyttelijää, jotka ovat tumman näyttämön keskellä. Nainen on edessä kädet ovat nostettuina sivuille ja takana olevalla viistosti ylöspäin.

Kuva: Niklas Malinen

 

Tässä esityksessä on sitten runsaasti vierailevia tähtiä. Heti aluksi Comez Addams'n roolissa Tommi Rantamäki. Sinänsä minua huvitti, kun olin juuri edellisenä päivänä katsonut Modernit miehet-sarjan loppuun ja nyt yksi moderni mies on äärimmäisen vinksahtaneen perheen isä. Vaan olipa hienoa nähdä hänestä hivenen toisenlaista esiintymistä. Laulu ja tanssi olivat ihan parasta.

Morticia Addams'a näyttelee kerrassaan loistavan luontevasti Mervi Takatalo. Hän oli niin uinut rooliinsa, että se kyllä ihastutti. Sitten oli Mumma, joka on jossain versiossa ollut Comezin äiti, jossain Mortician, no nyt se tainnut olla selvää kenellekkään, että kenen äiti tämä 102-v. valtavan suuriryntäinen hirmuisen hauska ja viriili mummeli on. Vaan hänen roolissaan on Krista Putkonen-Örn. Intohimoisena äänikirjan kuuntelijana hänen äänensä on tuttuakin tutumpi. No, nyt se ääni on viritetty 102-vuotiaalle.

Koko Addams Family on siis täynnä ihan kornia porukkaa, jokainen säätää tyylillään ja sitten perheen tytär Wednesday menee ja rakastuu sellaiseen ihan tavalliseen poikaan, jonka nimi on Lucas. No mitä siitä seuraa, kun Wednesday uskoutuu isälleen ja ettei kertoisi äidille. Soppahan siitä syntyy, eikä niin hyvä keitto. Maiju-Riina Huttunen, joka tulkitsee Wednesdayn osan todella reippaasti ja osaavasti, on myös vierailija. Lucas'n osassa on sitten Kotkan teatterin oma Juho Markkanen. Saa olla vaan ihan tavallinen, joka ei karkaa eikä paljon muutakaan, jollei saa ensin harkita.

 

Kuvassa on sairaanhoitaja selittämässä edessään seisovalle keltapukuiselle naiselle ja pidemmälle miehelle.

Kuva: Niklas Malinen

 

Miia Maaranen ja Osku Haavisto ovat Lucasin vanhemmat Alice ja Mal Beineke. Hyvin tavallisia hekin, paitsi että jotain siellä pinnan alla jäytää. Kun Alice saa Mumman "taikajuomaa", niin johan alkaa tapahtua.
The Addams Family on hauska, ihanalla musiikilla höystetty tarina, missä huumori on mustaa ja osittain käännetty kaikki nurin niskoin, niin että siitä on tullut todella hupaisaa. Kaikki tyypit ovat niin äärimmäisiä persoonia ja vaikka mennäänkin sillä mustalla huumorilla, niin asiaa tulee. Perhekeskeisyys on aika lailla kupletin juoni.

 

Kuvassa on sinisessä urheilupuvussa oleva mies, joka puhuu edessään olevalle vanhemmalle naiselle ja takana on vaaleassa takissa oleva mies.

Kuva: Niklas Malinen

 

Lurkkia ei sovi unohtaa. Perheen hirveän iso ja ruma hovimestari, jota esittää niin hersyvästi Antti Leskinen. Kyllä oli pituutta saatu järkyttävän paksuilla kengän pohjilla. Hartiat olivat kuin ladon ovet ja koko pää, no olihan sanottu, että Lurkki on kuin Frankesteinin hirviö ja kyllä teatterissa osataan.

Nyt en kerro enempää tarinasta, mutta sen tekijöistä vielä sen verran, että lavastus oli niin mieletön ja toimiva ja sen on loihtinut Lucie Kuropatovà. Koreografiat ovat Sami Vartiaisen, joka on myös vieraileva. Livebändi veivasi siellä lattian alla ja kyllä lähti! Heillä kapellimestarinaan Ilja Kaskimaa.

Kyllä on sanottava, että taas on Kotka onnistunut ja The Addams Family on koettava. Huomasin muuten yleisössä aika paljon lapsia, (suositusikäraja on 8+) ja näytti siltä, että he olivat heti kartalla, mitä tuleman pitää. Vähänkö siistiä!