Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.09.2020

Aalto on uutta, visuaalista teatteria ja inspiroituu Aino Marsio-Aallon ja Alvar Aallon töistä

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa saa tänään 30.9.2020 kantaesityksensä visuaalista teatteria edustava Aalto – Don’t Forget to Play!. Luovan työn ja suunnittelun maailmasta aiheensa ammentava esitys on insipiroitunut myös Aino Marsio-Aallon ja Alvar Aallon legendaarisista töistä.

 

Ohjaaja Tiina Puumalainen on työryhmineen konseptoinut uuden teoksen teatterinjohtaja Otso Kauton tilauksesta. Erityispyyntönä oli, että esitys ei perustu dialogiin vaan hyödyntää visuaalisen teatterin keinoja poikkitaiteellisen performanssin tapaan. ”Poikkeustilanteesta johtuen harjoitusjakso näyttämöllä on ollut normaalia tiiviimpi. Näissä hyvin erityisissä olosuhteissa on onnistuttu luomaan omalakista teatteria”, toteaa Otso Kautto. ”Tyylilajilla on Euroopassa pitkä jatkumo. Alun perin liiankin kokeellisena pidetty esitystaide on vihdoin valmis astumaan myös valtavirtaan”.

 

Kuvassa on henkilöitä toimistopöydän ympärillä ja he heittelevät kahta isoa noppaa. Katossa on pyöreät valaisimet ja näyttämön on punaisen ja tumman sävyinen.

Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

 

Muoto ja sisältö syntyi prosessissa koko työryhmän yhteisenä tutkimusmatkana. Lopputuloksessa kuvitteellinen materiaali toimii rinnakkain dokumentaarisen kanssa. Tiina Puumalaisen mukaan sisällön lähtökohdaksi täsmentyi luovan työn, suunnittelun ja ideoinnin tematiikka. ”Materiaalin runsaudesta valikoitui jatkokehittelyyn työryhmää kiinnostavia yksityiskohtia, joita työstettiin omien kokemusten kautta. Emme tavoitelleet elämäkertaa tai näköishahmoja. Keskeiseksi muodostui fiktiivinen kerronta, suunnittelua tekevät Arkkitehdit, arkkitehtuurista luennoivat Tutkijat ja erään työparin elämänvaiheita tunteellisesti läpikäyvät A ja A”, Puumalainen kertoo

Tampereen Työväen Teatterin dramaturgin ja Tampereen Yliopiston Teatterin ja draaman tutkimuksen professorin Hanna Suutelan mukaan Aalto – Don’t Forget to Play! kuvaa yhteistyötä, leikkiä, kieltä ja yhteyttä, joka pitkäaikaisen työ- ja avioparin välillä mahdollistuu, kun kaksi taiteilijaa oppii toistensa tavan katsoa maailmaa, tehdä havaintoja ja etsiä tietä yhteiseksi muodostuvan estetiikan rakentamiseksi. ”Se on tutkielma siitä, miten havaita maailmaa yhdessä, kuinka muuttaa idea materiaksi, miten viestiä toisen kanssa ja syventää yhteiseksi kasvavaa kieltä työn ja yhteisen elämän jakaen”, Suutela toteaa.

Esityksen Aalto – Don’t Forget to Play! on ohjannut Tiina Puumalainen, lavastussuunnittelija on Teppo Järvinen, musiikin säveltäjä ja äänisuunnittelija Pekka Siistonen, pukusuunnittelija Marjaana Mutanen ja valosuunnittelija Juha Haapasalo. Videosuunnittelun ovat tehneet Juha Haapasalo ja Teppo Järvinen. Rooleissa ovat Anne-Mari Alaspää, Pentti Helin, Heidi Kiviharju ja Jaana Oravisto.

Dokumentaarisia asiantuntijakommentteja ovat antaneet taidehistorian dosentti Renja Suominen sekä arkkitehti, professori emeritius & writer Juhani Pallasmaa. Käytössä on ollut myös Alvar Aalto -säätiöltä saatua kuvamateriaalia. Myöhemmin teokseen lisätään myös arkkitehti, tekniikan lisensiaatti, Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindhin kommentti.

Tiina Puumalainen ja Teppo Järvinen ovat sekä puolisoita että työpari. He ovat jo vuosien ajan kehittäneet yhdessä visuaalisen teatterin työtapoja. Heidän yhteistyötään on Tampereella nähty muun muassa näytelmissä Antigone (2019), Myrsky (2019), The Nether (2018), Kohtalon tango (2015) ja Sudenmorsian (2012) sekä muun muassa oopperoissa Oopperan kummitus Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2015 sekä Die Kalewainen in Pochjola vuonna 2017 Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien yhteistuotantona.