Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.03.2014

80-vuotias Airamin termari kutsuu kirjoittamaan

Perinteikäs Airam-termospullo täyttää 80 vuotta. Termoksesta on juotu kuumaa paikassa jos toisessa ja Airam järjestääkin kirjoituskilpailun tarinoista.

Verkkosivuilla http://www.airamtermos.fi termospullon käyttäjiä pyydetään kertomaan muisteluja Airam-termoksista. Ohjeet löytyvät nettisivuilta.

Airam juhlistaa termospullon 80. juhlavuotta verkossa ja sitä voi käydä katsomassa yllä mainitussa osoitteessa.

Airam punainen termos
Airam punainen termos. Kuva: Oy Airam Electric Ab

Airamin termarin historia

Airamilla on pitkät perinteet suomalaisten termostuotteiden valmistajana. Niin kutsuttujen punaisten termospullojen valmistus alkoi jo vuonna 1934 aluksi Helsingin Punavuoressa Airamin omassa lasitehtaassa, jossa termospullon lasinen sisus puhallettiin käsityönä.

Myöhemmin tuotanto siirrettiin Helsingin maalaiskunnan rajalle Suutarilan lampputehtaalle. Termoksessa kiehuva neste pysyy yli 50° lämpöisenä vähintään 24 tuntia – lupaus, joka pitää vielä tänäkin päivänä.

Airam-termos retkellä
Airamin peltikuoriset pullot kestävät pakkasessa. Siksi esim. metsätyömiehet käyttävät melkein poikkeuksetta Airam-pulloja. Kuva: Oy Airam Electric Ab

Punaisen termoksen lämmönpitävyys perustuu edelleen samaan tekniikkaan kuin 80 vuotta sitten. Lämmöneristeenä toimii tyhjiö, joka muodostuu kahden lasipullon väliin. Tänä päivänä uusissa termoksissa kuori on peltiä kuten alkuperäisissä termareissakin, mutta muovi on korvannut korkkipuusta valmistetun korkin paremman keston vuoksi.

Design

Termospullon ulkoasun alkuperäistä suunnittelijaa ei tiedetä tarkemmin, mutta varmaa on, että Airam-termos on kuulunut suomalaiskotien vakiovarustukseen jo 80 vuoden ajan.

Pullon ulkoasu onkin pysynyt koko ajan lähes samana, lukuun ottamatta sotavuosia, jolloin pulloa valmistettiin mustana ja kyljessä oli punainen risti.

Airam-termari klassikko
Klassikko. Kuva: Oy Airam Electric Ab

Todennäköisesti alkuperäinen ulkoasu suunniteltiin Airamilla 30-luvulla oman henkilöstön voimin. Tuolloin Leijonanpää-pullot tulivat tutuksi koko kansalle. Aluksi pullossa oli punainen kuppi ja paperinen punainen etiketti, jossa komeili silloinen Suomalaisen Työn Liiton merkki, kahdeksankulmion ympäröimä leijonanpää.

Metalliin painettu väri ja valkoinen kuppi tulivat ulkoasuksi 60-luvulla. Kun leijonanpäämerkin käytöstä luovuttiin 80-luvulla, tuli merkin tilalle nykyiset neljä A-kirjainta. Kirjaimet viittaavat neljään toimialaan, joilla Airam tuona aikana toimi.

Kulttituote maailmalla

Perinteisen punaisen termarin ulkoasu on siivittänyt tämän käyttöesineen New Yorkiin asti, jossa sitä myydään arjen designiin erikoistuneessa Kiosk-liikkeessä. Myös brittiläinen aikakauslehti Gentlemen’s Qurterly (GQ) listasi punaisen termospullon maailman neljänneksi cooleimmaksi asiaksi tammikuussa 2010. Siis ihan kaikista maailman asioista.

Termarit tänään

Mallistossa on tapahtunut paljon sitten punaisen termoksen lanseerauksen. Nyt perinteinen punainen termos on saanut kaveriksi teräksisen termosmukin. Lisäksi valikoimassa on teräksisiä pulloja, mukeja ja pumppiksia sekä teräksisiä ja lasisisustaisia kaatimia.

Terästermospullot ovat nyt uutta parannettua materiaalia.
Materiaaliparannus yhdistettynä parannettuun tyhjiötekniikkaan takaavat korkeamman lämmönpitävyyden ja paremmat kestävyysominaisuudet, joten Airam lupaa nyt 10 vuoden takuun terästermospulloille. Termoskaatimet Latte, Mokka ja Presso ovat muotokieleltään tätä päivää ja perinteinen Teka-kaadin palkittu klassikko 80-luvulta.