Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.02.2023

4X tuo neljän tanssiteatterin teokset Kuopioon, Rovaniemelle, Vantaalle ja Turkuun

Uusi ja ainutlaatuinen kiertävä tanssitapahtuma 4X esittelee Suomen mielenkiintoisimmat tanssiteatterit: Aurinkobaletin, Minimin, Rimpparemmin ja Raatikon. 4X järjestetään ensimmäisen kerran keväällä 2023, ja tapahtuma toteutetaan samanlaisena Kuopiossa, Rovaniemellä, Vantaalla ja Turussa.

Kuvassa on keltaisella pohjalla nurkissa tumman harmaat kuviot ja valkoiset paksut viivat kulmien välillä.  Keskellä on isoin kirjaimin mustalla 4X.

Kuva: Ansver Oksman

 

4X on uusi ja ainutlaatuinen tanssitapahtuma, jonka toteuttavat neljä eri puolella Suomea toimivaa tanssiteatteria: Aurinkobaletti, Tanssiteatteri Minimi, Tanssiteatteri Rimpparemmi ja Tanssiteatteri Raatikko.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä 4X on kiertävä tanssitapahtuma, joka toteutuu keväällä 2023 samanlaisena kunkin teatterin kotipaikkakunnalla: Turussa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Vantaalla. Kyseessä on kaksipäiväinen tapahtuma, joka alkaa nuorille ja aikuisille suunnatulla Kolmen teoksen illalla. Toinen tapahtumapäivä on suunnattu lapsille ja tarjoaa Tanssiteatteri Raatikon esityksen.

Kolmen teoksen illassa nähdään uutta nykytanssia. Aurinkobaletin Rajalla on Jorma Uotisen koreografioima kolmiosainen teos pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta. Minimin RAJA on viidelle tanssijalle suunniteltu teos rajalla olemisesta, rajojen luomisesta ja rajojen ylittämisestä. Sen koreografiasta vastaavat Katja Mustonen ja Mirva Mäkinen. Rimpparemmin Asetelmia on abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Sen lähtökohtana on tilallinen kompositio ja halu saada esille edes yksi silmää tyydyttävä asetelma. Teoksen koreografian on tehnyt Atte Herd.

Toisen tapahtumapäivän esityksenä nähdään Raatikon lapsia mukaan osallistava Hyppynarutus. Sen veikeät hahmot Hyppy ja Naru ovat pomppimisen erikoisasiantuntijoita. Jaakko Toivonen on tehnyt teoksen koreografian, äänisuunnittelun ja skenografian.

Tapahtuman lähtökohdat

4X tanssitapahtuman idea lähti liikkeelle mukanaolevien teattereiden johtoryhmien tapaamisissa. Teattereiden toiminnalle on ominaista kiertueet ja yhteistyöverkostojen kehittäminen. ”Yhteistyö ja asiantuntijuuden jakaminen on ehdottomasti tätä päivää”, perustelee Tanssiteatteri Raatikon teatterinjohtaja Jaakko Toivonen uuden tapahtuman lanseerausta. Tavoitteena on lisätä teosten saavutettavuutta ja esityskertoja. ”Neljä eri puolilla Suomea toimivaa tanssiteatteria laittaa osaamisensa ja kokemuksensa likoon. Jaamme aidosti osaamistamme ja sitä myöten saamme yleisölle entistäkin mielenkiintoisempaa katsottavaa ja koettavaa”, hehkuttaa Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi.

Myös Tanssiteatteri Minimin yhteistyö ja -tuottamispainotteiselle toiminnalle kiertävä 4X -esitystapahtuma on luonnollista jatkumoa. “Olemme todella iloisia uudesta yhteistyömallista. Poikkeuksellista on, että tapahtuman yhteydessä katsojat voivat tavoittaa yhdellä paikkakunnalla neljän kotimaisen tanssiteatterin sisältöjä!”, kommentoivat Tanssiteatteri Minimin taiteelliset johtajat Mikko Makkonen ja Iiro Näkki.

Samoilla linjoilla on myös Aurinkobaletin taiteellinen johtaja Urmas Poolamets. “Lisäksi teemme nyt yhdessä myös yleisötyötä: niin kolmen teoksen iltaan kuin perhepäiväänkin suunnittelemme esitysten lisäksi yleisöä osallistavaa ohjelmaa paikallisten toimijoiden kanssa”. Siitä kerromme myöhemmin lisää, hän paljastaa.

Ohjelmisto ja aikataulu

Aurinkobaletti: Rajalla (kor. Jorma Uotinen)
Tanssiteatteri Minimi: RAJA (kor. Katja Mustonen, Mirva Mäkinen)
Tanssiteatteri Rimpparemmi: Asetelmia (kor. Atte Herd)
Tanssiteatteri Raatikko: Hyppynarutus (kor. Jaakko Toivonen)

Esitysajat- ja paikkakunnat

19.–20.5.2023 Kuopio, Maria-näyttämö, Kuopion kaupunginteatteri
27.-28.5.2023 Rovaniemi, Kulttuuritalo Wiljami
2.–3.6.2023 Vantaa, Tanssiteatteri Raatikko
9.-10.6.2023 Turku, Manilla / Aurinkobaletti