Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.10.2011

Yksi tarina, tuhat kirjoittajaa - uusi ilmiö on tullut Suomeen

Verkossa on parhaillaan syntymässä jotain aivan uutta. Kymmenet, jopa sadat ihmiset kirjoittavat yhdessä kirjaa. Tarinan loppua ei tiedä edes pääkirjailija, joka kokoaa kirjan noukkien parhaat palat kansalaiskirjailijoiden hengentuotteista.

Kollektiivisesti kirjoitetun kirjan juoni voi muuttua joka kerta, kun remmiin astuu uusi kirjoittaja.

Kukapa meistä ei joskus vaikka vain salaa olisi haaveillut kirjan kirjoittamisesta. Enää sen ei tarvitse jäädä pelkäksi haaveeksi, sillä nyt kaikki voivat osallistua kollektiivisen kirjan kirjoittamiseen verkossa. Tekeillä on höyryristeilijälle sijoittuva tarina Pirunmeri, johon toiset kirjoittavat saman tien kahdeksan sivua, ja toiset vaihtavat vain perämiehen paidan väriä.

– Kirjoittamisessa on mukana valtava määrä kaiken ikäisiä miehiä ja naisia, valtion virkamiehistä opiskelijoihin, opettajia ja yrittäjiä, mutta lisääkin saa tulla, kertoo pääkirjailija Mikko Karppi Roisto Oy:stä.

Kirjallisuus tutuksi somen kautta nuorille

Kustantajan mielestä kirjallisuuden läsnäolo uusissa medioissa saisi olla nykyistä voimakkaampaa. Pirunmeri-projektin tavoitteena onkin herättää yhä useampien ihmisten kiinnostus sekä lukemista että kirjoittamista kohtaan. Monet äidinkielenopettajat ovat kiitelleet projektia.

– Opettajat ovat tyytyväisiä, kun nuoria aktivoidaan kirjallisuuden pariin, ja nyt käynnissä oleva kollektiivinen kirjoittaminen on heidän mielestään toimiva konsepti. Ja me taas haluamme näyttää nuorille, että kirjallisuusalakin pystyy uusiutumaan ja on edelleen hengissä, toteaa Pirunmeren kustantaja Harri Virtanen WSOY:ltä.

Materiaali kasaan parissa kuukaudessa

Tavallisen kirjan kirjoittaminen kestää tyypillisesti yhdestä kolmeen vuotta. Pirunmerelle on annettu aikaa vain pari kuukautta. Tarinaa päivitetään päivittäin kahdesta viiteen kertaan, ja joka kerta kirja etenee puolesta puoleentoista sivua.

– Minun työpäiväni alkaa nykyään kuudelta aamulla, jolloin luen kaiken, mitä ihmiset ovat yön aikana keksineet kirjoittaa. Ja koska teen tätä päivätyön ohessa, käytän Pirunmereen myös lounastunnit ja kahvitauot, kertoo Mikko Karppi.

Henkinen täysikuu

Noin puolet Pirunmereen lähetetystä materiaalista on päätynyt tavalla tai toisella kirjaan. Roskapostia tai edes kovin yliluonnollisia ufo-juttuja Pirunmeren pääkirjailija ei ole joutunut lukemaan. Epäloogiset tarinankäänteet joudutaan tietenkin hyllyttämään.

– Vaikeinta on valita materiaali, jota ei oteta kirjaan. Todella hyvääkin tekstiä jää käyttämättä materiaalin runsauden vuoksi. Ja viikonloppuisin ihmisillä tuntuu olevan jonkinlainen henkinen täysikuu taivaallaan, silloin tarinat saattavat olla aika villejä, hymyilee Karppi.

Pirunmeren verkkokirjoittaminen päättyy marraskuun alkupuolella, jonka jälkeen teksti toimitetaan painettavaan muotoon joulukuussa.

– Konsepti kiinnostaa ulkomaita myöten, ja meillehän tämä on kultahippu, jonka kautta saamme kosketuksen uusiin lukijoihin, iloitsee WSOY:n Harri Virtanen.

Tarinan alku

Vanha höyryristeilijä, jonka piti olla jo romutettu, ilmestyy yllättäen Turun satamaan. Kourallinen miehistön jäseniä lähtee siirtämään höyryristeilijää Atlantin halki, tietämättä tarkkaan varsinaista tehtäväänsä. Jossain vaiheessa laiva ajautuu ongelmiin…

Tarina jatkuu www.pirunmeri.fi -osoitteessa.

Lisätietoja:

Mikko Karppi
kirjailija
Roisto Oy
p. 045 6744 840
www.roisto.fi

Pirunmeren verkkokirjoittaminen päättyy marraskuun alkupuolella, jonka jälkeen teksti toimitetaan painettavaan muotoon joulukuussa.<br />
21.10.2011
Pirunmeren verkkokirjoittaminen päättyy marraskuun alkupuolella, jonka jälkeen teksti toimitetaan painettavaan muotoon joulukuussa.
21.10.2011