Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.01.2020

Vankilateatteria tanssin keinoin

Zodiakin kevätkauden 2020 aloittaa erityinen kantaesitys. Maan päällä paikka on teos, joka syntyy tanssija-koreografi Ninu Lindforsin ja kuuden Vanajan vankilan naisen yhteistyönä. Esityksen ensi-ilta on tiistaina 21.1. Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla.

 

Kuvassa on heiniä ja pitkiä korsia, joiden keskellä on harsomainen riippukeinu.  Sivussa on vielä aasialainen kartiohattu.

Kuva: Heini Lehdäsaho

 

Aloite esitykseen tuli Taittuu ry:ltä. Taittuu on yhdistys, joka on toiminut ohjaaja Hannele Martikaisen johdolla jo yli vuosikymmenen vankilateatterin keinoin syrjäytymistä vastaan ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta.

- Pohjimmiltaan meillä kaikilla on pyrkimys ymmärtää ja kohdata toisemme. Taittuussa olemme nähneet uudelleen ja uudelleen kohtaamisen voiman teatterin kautta, toteaa yhdistyksen vastaavana ohjaajana ja tuottajana toimiva Martikainen.

- Taide luo uusia polkuja erilaisten yhteisöjen ja yksilöiden välille ja näin se lisää keskinäistä ymmärrystä yhteiskunnassamme, Martikainen jatkaa.

Jäljelle jää vain kehollisuus

Maan päällä paikka on ensimmäinen Taittuun toteuttama esitys, joka perustuu ensisijaisesti fyysiseen ilmaisuun. Esityksen koreografiasta ja ohjauksesta vastaava Ninu Lindfors on tehnyt yhteistyötä Martikaisen kanssa jo useammassa Taittuun teatteriproduktiossa. Nyt ilmaisuvälineinä ovat kuitenkin sanojen sijaan liike ja kehot.

- Maan päällä paikka herättää jo nimenä ajatuksen jonkin ainutlaatuisen etsimisestä ja toiveen sen löytymisestä. Teoksen liike tunnustelee näkymätöntä ja etenee hapuillen, kuin tavoittaakseen kantavaa maata, jolle astua. Esiintyjien kanssa jaetut ajatukset itselle tärkeistä paikoista ovat olleet alkusysäys teoksen tapahtumien, tunnelmien ja maiseman syntyyn, Lindfors kertoo.

Teoksen toteuttaminen ei olisi mahdollista ilman Vanajan vankilan ja Rikosseuraamuslaitoksen tukea.

- Meille Vanajan vankilassa on kertynyt vuosien varrella paljon hyviä kokemuksia vankilateatterista ja muista taidehankkeista. Kokemukset herättivät kuitenkin kysymyksiä: Miten teatteria voisi tehdä ilman suomen kieltä? Kuinka nivoa fysiikka mukaan taiteen tekoon?, pohtii Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen.

- Naisvankityössä törmätään usein sanojen loppumiseen ja silloin jäljelle jää vain kehollisuus. Odotamme fyysisen lähestymistavan teatteriesityksiltä paljon. On kiinnostava nähdä mitä kysymme, kun tämä hanke on maalissa ja esirippu Zodiakissa laskeutunut viimeisen kerran, Tammi-Moilanen toteaa.

Maan päällä paikka nähdään Zodiak Stagella viisi kertaa ajalla 21.–28. tammikuuta.

Taittuu Ry www.taittuu.f

Rikosseuraamuslaitoksen tutkimussarjassa julkaistu tutkimus Vankilateatterin vaikutukset ja vaikuttavuus (Laura Menard, 2018): www.rikosseuraamus.fi/fi/index/ajankohtaista/julkaisut/risenjulkaisusarja/taittuurynvankilateatterinvaikutustenarviointia.html

Kantaesitys
Ninu Lindfors – Vanajan vankilan naiset: Maan päällä paikka

Koreografia ja ohjaus: Ninu Lindfors
Esiintyjät: Vanajan vankilan naiset
Ohjauksellinen ja dramaturginen dialogi: Hannele Martikainen
Puvustus: Tommi Haapaniemi
Tilasuunnittelu: Salla Salin
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Janne Masalin
Tuotanto: Taittuu ry, Vanajan vankila, Zodiak – Uuden tanssin keskus
Yhteistyökumppani: Rikosseuraamuslaitos
Kuvat: Heini Lehväslaiho

Ensi-ilta: ti 21.1.2020, Zodiak Stage, Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1, V-aula), Helsinki
Muut esitykset: ke 22.1, pe 24.1., la 25.1., ti 28.1.