Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.09.2020

Simo Hämäläisen Kätkäläisestä uusi tulkinta Joensuun kaupunginteatterissa

Joensuun kaupunginteatterin suuren näyttämön syksyn avaa näytelmä “Kätkäläisen vanhat päivät - tarina mustasta koirasta”, jossa nähdään teatterin tuoreen ohjaajakiinnityksen näkemys perinteikkäästä klassikosta.

Kuvassa ovat Jaakko Tohkanen, Petteri Rantatalo, Olli Haatja ja Regina Launivuo tonttulakit päässä ruokapöydän ääressä ja yksi henkilö istuu keinutuolissa.

vasemmalta alkaen Kätkäläinen (Jaakko Tohkanen), Iitamaria Aholainen (Petteri Rantatalo), Alma Hurskainen (Olli Haataja) ja Aimo Hurskainen (Regina Launivuo).

 

Näytelmä perustuu Simo Hämäläisen romaaniin “Kätkäläinen ja musta koira” (2011), josta nähdään nyt ensimmäistä kertaa tulkinta ammattiteatterin näyttämöllä. Arkisuudessaan todentuntuinen, tässä päivässä tapahtuva ja monia koskettava tarina vanhenevasta Suomesta kerrotaan Simo Hämäläisen perintöä kunnioittaen, kiverän humoristisesti. Mitä tekee Alma, joka huomaa puolisonsa Aimon käytöksen äkisti muuttuneen? Kulkeeko miehen kintereillä masennuksen musta koira?

Ohjaaja Piia Peltola (s. 1983) on kotoisin pääkaupunkiseudulta ja aloitti Joensuun kaupunginteatterissa tammikuussa 2020. Kevään esitysten peruunnuttua koronapandemian vuoksi Kätkäläis-tulkinta on Peltolan ensimmäinen Joensuussa ensi-iltaan tuleva ohjaus.

“Keskeinen piirre Hämäläisen teoksissa on, että ne voidaan nähdä osana työväenkirjallisuutta ja kansakuvauksen perinnettä. Minua koskettaa Hämäläisen lämpimäntarkka tapa kuvata ihmisiä ja yhteiskuntaa, ja tunnistin päähenkilöissä omia sukulaisiani. Ikäihmiset ”käpsehtivät” syrjäseudulla elämänpiirin supistuessa, terveyden ja ikätovereiden huvetessa – ilman muuta apua kuin toisensa”, Peltola kuvailee.

Roolitus vavisuttaa stereotyyppisiä sukupuoli- ja ikäkysymyksiä. Rooleissa nähdään muun muassa Jaakko Tohkanen (Kätkäläinen), Petteri Rantatalo (Iitamaria Aholainen), Regina Launivuo (Aimo Hurskainen) ja Olli Haataja (Alma Hurskainen). Lavastus-, puku- ja videosuunnittelu on skenografi Kaisu Koposen käsialaa. “Kätkäläisen vanhat päivät - tarina mustasta koirasta” on ensi-illassa suurella näyttämöllä 12.9.2020.

Näytelmän esittely verkkosivuilla: https://www.joensuunteatteri.fi/ohjelmisto/katkalaisen-vanhat-paivat-tarina-mustasta-koirasta