Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.02.2009

Retretin kesä esittää Albert Edelfeltin aikalaisineen

Tulevan kesän päänäyttely Punkaharjun Retretissä esittelee Albert Edelfeltin ja hänen aikalaistensa teoksia teemalla: Albert Edelfelt ja pohjoismainen kesä. Näyttely on esillä kesäkuun 4:stä päivästä elokuun loppuun.

Edelfelt (1854-1905) on yksi kuuluisimmista suomalaisista taiteilijoista Suomen kultaiselta kaudelta. Hänen töidensä kautta näyttely osoittaa selkeästi ne läheiset yhteydet, joita 1800 – 1900-lukujen johtavilla pohjoismaisilla taiteilijoilla oli.

Esillä on ainutlaatuinen kokoelma kesä-aiheisia töitä Edelfeltin lisäksi hänen aikalaisiltaan, joita ovat: Carl Larsson, Anders Zorn, P. S. Kröyer, Marie Kröyer, Michael Ancher, Anna Ancher ja Christian Krogh.

Näyttelyn taideteokset ovat lainassa eri pohjoismaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Kokoelman kuraattorina on toiminut taidehistorioitsija Maria Vainio-Kurtakko.

Taidetta maanpäällä ja alla

Taidekeskus on yksi Pohjoismaiden laajimmista ja ainutlaatuinen siksi, että sillä on gallerioita sekä maanpäällä että maanalla. Itse asiassa kaksikolmasosaa näyttelytiloista sijaitsee maan alapuolisissa luolastoissa.

Maanalaiset galleriat ja konserttisali, joka kunnostettiin 1980-luvulla, ovat 30:n metrin syvyydessä ja alueeltaan 3700 neliömetriä. Retretti-nimi tulee latinasta ja tarkoittaa vetäytymistä. Luolat tarjoavat ainutlaatuisen ja jännittävän tilan, jossa luoda ja kokea taidetta.

Maanalainen konserttisali on 12 metriä korkea ja siellä on tilaa 800:lle ihmiselle. Sen akustiikka sopii erityisesti konserteille, näyttämötaiteelle ja oopperalle.

Retretti sijaitsee 30 kilometriä Savonlinnasta ja 80 kilometriä Imatralta 14-tietä pitkin. Taidekeskukseen pääsee myös bussilla ja junalla. Kesäkuukausina höyrylaiva s/s Heinävesi seilaa päivittäin Savonlinnan ja Punkaharjun välistä reittiä.

Kesällä 2009 taidekeskus on avoinna päivittäin klo 10- 18. Sen tiloissa on myös matkamuistomyymälä ja ravintola.

Taidekeskus Retretti
58450 Punkaharju
puh. 015 775 22 00
fax 015 644 314

Teksti: Jos Schuurmans, Cluetail Oy / Amusa.fi

Näytä suurempi kartta

Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla, 1884. Ateneumin taidemuseo.<br />
Kuva: Hannu Aaltonen, KKA.<br />
Kuvaa rajattu.
Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla, 1884. Ateneumin taidemuseo.
Kuva: Hannu Aaltonen, KKA.
Kuvaa rajattu.