Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.02.2009

Olli Mustosen musiikki helmeili Mäntyharjulla

Yleisö suorastaan pidätti hengitystään kuullakseen viimeisenkin soinnun Olli Mustosen koskettimilta. Musiikki helmeili Mäntyharjun suuren puukirkon avaraan tilaan Soi Suksilla tapahtuman Hammerklavier –konserttissa perjantaina 27.2.

Ohjelma koostui J.S. Bachin, Rodion Shtshedrinin, Sergei Prokofjevin ja Beethovenin pianomusiikista. Olli Mustonen kertoi perjantai-iltana kuullun ohjelman kokoamisesta ja vertasi sitä ruokalistan tekemiseen. Osien sopiminen toisiinsa on tärkeää ja siinä on hyvä olla erilaisuutta. – Ei voi olla kymmentä pihviä päivällislistalla, tulee tasapaksu tulos.

Rodion Shtshedrinin musiikki on läheistä Olli Mustoselle, sillä säveltäjä on hänen henkilökohtainen ystävänsä. Vuonna 1932 syntynyt Shtshedrin edelleen säveltää ja osoituksena yhteistyöstä on tehnyt 5. pianokonserton Mustoselle. Illalla kuultiin Shtshedriniltä viisi osaa kokoelmasta 24 preludia ja fuugaa. Ne on sävelletty vuosina 1964-70 Brezhnevin kaudella, aikana, joka ei ollut suosiollisin fuugakokoelman esittelyyn. Siinä oli protestoiviakin piirteitä. Säveltäjä on aikalaisena tuntenut sekä Profjevin ja Shostakovitshin. Hänen suurena esikuvanaan on ollut Bach.

Konsertin aloitti J.S. Bachin Partita nro 1 B-duuri, jota seurasi Shetshedrin. Sergei Prokofjevilta kuultiin Kuusi kappaletta op. 52 ja illan päätti Ludwig van Beethovenin pianosonaatti nro 29 B-duuri op. 106 ”Grosse Sonate für das Hammerklavier”. Mustonen kertoi, että sama ohjelma tullaan kuulemaan keväällä myöhemmin Baden-Badenissa Saksassa.

Mustosen kevät

Olli Mustosen kevään ohjelmaan kuuluu sekä kotimaisia että ulkomaisia esiintymisiä. Tapiola Sinfoniettan jälkeen hän vierailee Saksassa ja myöhemmin keväällä on vuorossa Japani. Silloin hän johtaa sikäläisen radion orkesteria ja ohjelmistossa on Sibeliusta, japanilaisten suosikkia.

Mäntyharjulle Mustonen kertoi tulleensa mielellään. Hän on esiintynyt paikkakunnalla pari kertaa aikaisemminkin ja mieleen oli jäänyt kirkko valoisana tilana soittamiselle. Valoa toi helmikuun iltaan myös Olli Mustosen kevyesti soljunut soitto.

Tilaisuuden järjestäjä: KulttuuriLuukku ry

Lisätietoja: www.soisuksilla.com

Teksti: Marja Jähi-Salo / Amusa.fi

Näytä suurempi kartta

Kuva: Fazer Artists' Management Inc. Kuvaa rajattu.

Kuva: Fazer Artists' Management Inc.
Kuvaa rajattu.