Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.12.2011

Kutka oli syksyllä varsin puuhakas

Etelä-Karjalan taide- ja kulttuuri Kutka -hankkeessa on oltu syksyllä varsin puuhakkaita. On ollut koulutusta ja kulttuuritoimintaa.

Syksyn aikana toteutimme Kutkassa useamman koulutuksen. Tarjolla oli tietoa niin osa-aikaisesta yrittäjyydestä kuin musiikin tekijänoikeuksista sekä aina ajankohtaisesta hinnoittelusta ja rahoitusvaihtoehdoista. Kolmipäiväiset Tarinallistamisen työpajoista saatiin erittäin hyvää palautetta, joten ne sisällytettiin jatkohankkeeseen. Mukana olleet kokivat, että tarinallistaminen auttaa oman yrityksen kehittämisessä. He kertovat varmasti mielellään kokemuksistaan tarinaidentiteetin ja siihen perustuvien tuotteiden ja palveluiden kehittämisen parissa. Kysele tuttaviltasi sattuivatko he olemaan mukana.

Marraskuiselle Metkat-lastenkulttuuriviikolle koristeltiin maakunnan kuntiin kahdeksan taidepuuta. Taidepuissa oli kyse siitä, että aikuinen eli kuvataitelija, muotoilija tai käsityöläinen innostui mahdollisuudesta koristella puu yhdessä lasten kanssa. Kullakin puulla oli suunnittelija, joka ideoi puun koristeet ja ohjasi niiden tekemistä. Mukana olivat muun muassa kuvataitelijat Soli Perttu ja Outi Turpeinen, teatteripedagogi Maria Fomin ja muotoilija Paula Kouki. Lapset ja nuoret olivat taiteen perusopetuksen, päivähoidon ja koulujen parista.

Loka─marraskuun ajan oli Imatran kylpylässä Kompastu kulttuuriin -näyttely, jossa oli mukana reilu kymmenen toimijaa. Kylpylä ja sen asiakkaat antoivat tälläkin kertaa näyttelystä hyvää palautetta. Kahden kuukauden aikana näyttelyyn saattoi tutustua lähes 20 000 kylpylän asiakasta. Esimerkiksi Virkkukoukkuseen Imatralle löysi näyttelyn myötä tiensä uusia asikkaita.

Loppusyksystä toteutimme Luovan alan tilan tarvetta kartoittavan kyselyn, johon tuli 59 vastausta. Kiitoksia kaikille vastaajille! Vastaajista 93 prosenttia näki yhteiset toimitilat tarpeellisena. Tila toisi synergiaa: yhdessä toimiminen kasvattaisi motivaatiota ja mahdollistaisi uusien ideoiden syntymisen. Tilojen yhteyteen toivottiin työskentely- ja harjoittelutilojen lisäksi neuvottelu-, näyttely- ja myyntitilaa sekä kahvilaa. Myös tukipalvelut, kuten markkinointi- ja viestintäpalvelut sekä yhdistyksiin ja luovan alan sekä kulttuurin ja taiteen parissa toimiviin asiakkaisiin erikoistuva tilitoimisto, olisi hyvä lisä. Tilan tulisi sijaita liikenteellisesti keskeisellä paikalla Lappeenrannassa tai Imatralla tai molemmissa. Mukaan toivotettiin tervetulleeksi myös urheiluseurat ja muut järjestöt.

Luova Etelä-Karjala -brändiä on jalostettu syksyn mittaan ja mukaan on tullut uusia toimijoita. Myyntipuolella Luova Etelä-Karjala tuotteita voi ostaa Lappeenrannan ja Imatran Prismojen lisäksi kummankin kaupungin Suomalaisesta kirjakaupasta, Lappeenrannan Info-kirjakaupasta, Tuliniekasta Savitaipaleelta sekä Parikkalan Bulevardi Kultalinnusta. Linnoituksen Majurskan talon puodit sekä Täky-galleria ovat mukana, kuten moni muukin täkäläinen toimija. Niin myymälöiden kuin palvelujen ja tuotteiden tuottajien puolelle toivotaan edelleen lisää tarjontaa, joten mieti sinäkin tämän yhteistoiminnan mahdollisuuksia oman yrityksesi kannalta. Luova Etelä-Karjalassa voivat olla mukana ammattitasoiset luovan alan ideoiden ja palvelujen parissa työskentelevät toimijat. Kutkan viimeiseksi ponnistukseksi jäänee Lappeenrannan Joulumaailman Luova Etelä-Karjala -koju. Käy katsastamassa tarjontaa!

Etelä-Karjalan taide ja kulttuuri Kutka -hankkeen hankeaika päättyy vuoden vaihteessa, mutta luovan alan toimijoiden sekä kulttuurin ja taiteen parissa ahertavien yhteistyö jatkuu ensi vuoden puolella Kulttuurikutinaa -hankkeessa. Käytännön syistä toimintaan tulee hieman hiljaiseloa alkuvuodesta, mutta eiköhän kulttuuri kutise viimeistään kevään korvalla. Jatkohanke jatkaa niin Kompastu kulttuuriin -toiminnan kuin Luovan tilan ja Luova Etelä-Karjala -brändin parissa työskentelyä. Tarkkaile sähköpostiasi ja tule mukaan!