Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.01.2011

Kuhmossa soivat musiikin muodonmuutokset

Planeetoilta maailmankylään intohimon ja unelmien kautta

Kuhmon Kamarimusiikissa soivat jälleen tutut klassikot ja yllättävät löydöt, kun teemana ovat musiikin muodonmuutokset. Tapahtumia on yhteensä 75 ja niissä esiintyy 130 suomalaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa. Kamarimusiikin juhla alkaa sunnuntaina 10.7. planeettoihin liittyvällä musiikilla ja päättyy lauantaina 23.7. monipuoliseen musiikkiin maailmankylästä.

Kuhmossa matkataan lisäksi idän pikajunassa, soitellaan sielun kieliä, tutustutaan oppilaisiin ja opettajiin, koetaan intohimoa, liikutaan ajassa, unelmoidaan, soitetaan latinalaisittain, katsotaan musiikillisia maalauksia ja leikitellään. Ensimmäisestä viimeiseen nuottiin asti kattavana aiheena on musiikin suuri metamorfoosi, lainausten, opetusten ja vaikutteiden historia.

Tilausteos Jukka Tiensuulta

Tiistaina 12.7. klo 11.00 Kuhmon kirkossa esitetään J.S. Bachin Brandenburgilainen konsertto nro 3 G-duuri, BWV 1048. Festivaalin tilauksesta Jukka Tiensuu muuntautuu Bachiksi ja säveltää teokseen toisen, keskimmäisen osan.

Huippumuusikoita Suomesta ja maailmalta

Kuhmon 21 viulistin joukossa ovat muiden muassa Priya Mitchell, Antti Tikkanen, Minna Pensola ja Elina Vähälä. Pianisteja ovat Paavali Jumppanen, Jeremy Menuhin, Henri Sigfridsson ja 17 muuta Kuhmosta tuttua muusikkoa. Sellisteistä mukana ovat muiden muassa Martti Rousi ja Marko Ylönen, klarinetistien joukossa ovat Kari Kriikku, Michel Lethiec ja Christoffer Sundqvist.

Ensi kesänä Kuhmossa kuullaan useita laulajia kuten Charlotte Hellekant ja Jaakko Kortekangas. Erityisen odotettu laulajavieras on Soile Isokoski. Yhtyevieraita ovat Borodin-, Danel-, Enescu ja Meta4-kvartetit ja Storioni-trio. Ensimmäistä kertaa Kuhmossa esiintyy nyt myös jazzorkesteri UMO.

Kuhmo, maa ja tähdet

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa sunnuntaina 10.7. planeettoihin, kuuhun ja maahan liittyvillä teoksilla. Päivän viimeisessä konsertissa kuullaan Mahlerin Maan laulu. Koko maanantai kuljetaan Idän pikajunan matkassa ja kuullaan, mitä tapahtuu kun Kari Kriikku ja kumppanit ottavat aiheen käsittelyyn.

Tiistaina ovat teemana sielun kielet ja keskiviikkona kohtaavat musiikin historian oppilaat ja opettajat. Intohimojen torstaina kohdataan kuuluisia pareja Romeosta ja Juliasta alkaen. Perjantaina kuullaan muodonmuutoksia ja tavataan Faust, ja lauantaina 16.7. matkataan menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Musiikkien karnevaali maailmankylässä

Kuhmon toinen viikko alkaa sunnuntaina 17.7. unelmien musiikilla. Maanantaina aiheena on Paganini ja hänen seuraajansa, ja tiistaina soitetaan latinalaisittain. Keskiviikon kohtaamisteema tuo yhteen kuusi Straussia. Torstaina 21.7. kuullaan värejä ja maalauksia musiikissa, ja perjantaina leikitellään.
Kuhmon Kamarimusiikin viimeisenä lauantaina ollaan maailmankylässä ja liikutaan Wienin torilta aina Broadwaylle asti. Päivän aikana voi kuulla niin alppitorvea kuin Big Bandiä ja musiikkia on tarjolla Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluista Pähkinänsärkijään Ellington-versiona.

Kamarimusiikkia jo yli 40 vuotta

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Myytyjen lippujen määrässä (n. 32.600) Kuhmon Kamarimusiikki oli viime vuonna Suomen viidenneksi suurin festivaali, ja kuulijoita oli Australiasta Kanadaan ja Euroopasta Japaniin. Konserttikäyntejä kirjattiin n. 36.000. Juhlien budjetti on tänä vuonna 990.000 euroa.

Konserttipaikkoina ovat vuonna 1993 valmistunut akustiikaltaan erinomainen Kuhmo-talo, perinteinen Kontion koulu sekä Kuhmon kirkko. Lisäksi konsertteja järjestetään Lentiiran kirkossa ja Salakamarissa. Uutena konserttipaikkana on tänä kesänä Sokos Hotel Vuokatti.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Lähinnä ammattiopiskelijoille tarkoitettujen kurssien opettajina toimivat festivaalin taiteilijat ja opetusta annetaan pianossa, jousisoittimissa ja puupuhaltimissa. Kurssien opiskelijat myös esiintyvät omissa konserteissaan. Kuhmon Kamarimusiikin aikana kuullaan myös runoutta Elävien runoilijoiden klubin tilaisuuksissa.

Festivaalin yhteistyökumppanit ovat vuonna 2011 OP-Pohjola-ryhmä partnerina ja ystävä-yrityksinä Canorama Oy, E.ON, ET-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat Oy, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Osuuskauppa Maakunta, UPM, Toyota Auto Finland Oy ja VTT. Lisäksi toimintaa avustavat Opetusministeriö, Kuhmon kaupunki ja Ulkoasiainministeriö.

Lisätietoja
Kuhmon Kamarimusiikki
puh. (08) 652 0936
kuhmo.festival@kuhmofestival.fi
www.kuhmofestival.fi
www.facebook.com/kuhmofestival

Festivaalikuvia löytyy kotisivuilta tai niitä toimitetaan pyydettäessä.