Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.11.2020

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot Anja Portinille, Seija-Leena Nevalalle, Marko Tikalle ja Anni Kytömäelle

Kirjallisuuden Finlandia-palkintojen jakoon pääsivät tänä vuonna kaikki halukkaat, kun tilaisuus poikkeuksellisesti televisioitiin.  Jokainen jaettava palkinto oli 30 000 euroa.

 

 

Kuvassa on Anni Kytömäki veden äärellä ja taustalla on kaksi kiveä.

Annni Kytömäki. Kuva: Gummerus/ Anniina Mannila

 

Lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon voittajan valitsi näyttelijä Christoffer Strandberg.  Anja Portinin Radio Popov oli selkeä valinta ensi sivusta lähtien.  Kyseessä on Strandbergin mukaan fantastinen satu, joka saa nauramaan, itkemään ja välittämään. Yleisöäänestyksen voitti Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Tatu ja Patu - Kovaa menoa kiskoilla.

Nazima Razmayar valitsi Tieto-Finlandian ja kertoi olleensa uuden tiedon äärellä. Kirja sai peilaamaan elämää tähän hetkeen, poikkeuksellisten olojen tilanteeseen.  Palkinnon voittivat Seija-Leena Nevala ja Marko Tikka kirjallaan Kielletyt leikit – tanssin  kieltämisen historia 1888-1948. Yleisöäänestyksen voitti Juha Taskisen Jää hyvin saimaannorppa.
 
Hannu Linnun valinta kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnoksi oli Anni Kytömäki Margarita. Valitsijan mukaan kirjan kerronta kantaa värikkäillä ja suurilla aalloilla.  Samalla kirja kertoo Suomen hyvinvointivaltion rakentamisen järjettömistä ponnistuksista sekä sodan jättämistä fyysisistä ja henkisistä vammoista.  Voittaja Anni Kytömäki kertoi, kuinka oli ehtinyt jo olla pettynyt, kun palkinnosta ei kuulunut mitään, mutta se muuttui lenkkipolulla iloksi voitosta.   Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa oli yleisön suosikki.

 

Marja Jähi-Salo