Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.03.2021

Jani Leinonen tarjoaa totuuden tai jotain kaunista Serlachius-museoissa

Suomen tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Jani Leinosen näyttely Totuus – The Truth on tunteita herättävä tilataideteos, jossa maaginen valo siivilöityy lasimaalauksen läpi raunioituneeseen rakennukseen. Näyttely avautuu 27.3.2021 Serlachius-museo Göstassa.

 

Kuvassa on erilaisia logoja ja keskellä on näyttelyn nimi Totuus - The Truth.

Kuva: Serlachius-museot

 

Näyttelytilan rakennus on palanut ja osittain romahtanut. Palaneen puun haju sekoittuu tilassa leijuvaan savuun. Raunioiden keskellä on ihmeellisesti ehjänä säilynyt lasimaalaus, jonka läpi heijastuva valo tekee paikasta maagisen kauniin.

Lasimaalauksen teksti – Do you want the truth or something beautiful? – on koottu taiteilijalle tuttuun tapaan ylikansallisten yritysten ja tuotteiden logoista. Leinonen haastaa katsojat miettimään oman aikamme totuuksia. Samalla taiteilija toivoo teoksen herättävän ajatuksia siitä, miten meitä yritetään johdatella.

”Harvoin logojen takana olevat yritykset haluavat kertoa totuuden. Halutaan kertoa vain ihanista ja kauniista saavutuksista. Haluammeko me edes kuulla totuuden vai sittenkin vain jotain kaunista?”, taiteilija kysyy.

Totuus – The Truth -näyttelyn oli määrä avautua jo viime syksynä. Koronapandemia siirsi kuitenkin näyttelyä puolella vuodella. Jani Leinosen mukaan viime kuukaudet ovatkin tuoneet uusia mahdollisuuksia tulkita näyttelyä, kun totuus näyttää muuttuneen suhteelliseksi.

Jani Leinonen toteutti ensimmäiset lasimaalauksensa vuonna 2019 Sveitsissä sijaitsevaan viisisataa vuotta vanhaan latoon. Maalausten ansiosta tilaan syntyi harras tunnelma kuin kirkkoon tai kappeliin. Hän halusi luoda saman tunnelman myös Serlachius-museoiden näyttelyyn.

Taiteilija löysi Münchenissä Saksassa kaksisataa vuotta toimineen Mayer’sche Hofkunstanstalt -nimisen yrityksen, joka tekee ja restauroi lasimaalauksia ympäri maailmaa. Yhdessä kerroksessa toteutetaan nykytaiteilijoiden teoksia. Totuus-näyttelyn lasimaalaukset on valmistettu siellä.

Poliittinen taide herättää tunteita

Jani Leinonen on eräs Suomen kohutuimmista nykytaiteilijoista. Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija on herättänyt kansainvälistä huomiota teoksillaan, joissa hän kritisoi ylikansallisia yrityksiä käyttäen hyväksi niiden omia tuotemerkkejä.

Vuonna 2019 hänen teoksensa McJesus (2015) herätti mellakoita Haifa-museon edustalla Israelissa. Näyttelyssä ollut teos esittää ristiinnaulittua Ronald McDonaldia. Elovena-tytön hän on pukenut burgaan ja osallistunut teoksillaan Banksyn yhteiskuntakriittiseen antihuvipuistoon Dismalandiin Englannissa.

Jani Leinosen ajatuksiin näyttelystä voi kuitenkin tutustua oheiselta videolta: