Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.09.2020

Glamour tuo elokuvamaailman pukuloiston Serlachius-museoihin

Serlachius-museo Gustafissa avautuu 26.9. näyttely Glamour – Pukuloistoa valkokankaalla. Se esittelee italialaisen Tirelli Costumin puvustuksia maailmankuuluihin klassikkoelokuviin. Näyttelyn ovat kuratoineet kuvataiteilija Hannu Palosuo, oopperaohjaaja Italo Nunziata sekä muodin ja designin yliopisto-opettaja Cornelia Bujin.

 

Glamour-näyttelyssä on esillä noin viisikymmentä pukua yhteensä yli kahdestakymmenestä elokuvasta, TV-sarjasta ja oopperaesityksestä. Mukana on muun muassa Elisabeth Taylorin puku elokuvasta Kuinka äkäpussi kesytetään (1967), useita asuja Federico Fellinin elokuvasta Fellinin Casanova (1976), Miloš Formanin Amadeus (1984) sekä Sofia Coppolan Marie Antoinette (2006). Lisäksi näyttelyssä nähdään asusteita, koruja, pukuluonnoksia, kangasnäytteitä, valokuvia sekä puvustajien, ohjaajien ja käsityöläisten haastatteluja.

 

Kuvassa on Marie Antoinette -elokuvan puvun tiukka vaalean ruskea yläosa ja kaula-aukon valkoinen karvareunus sekä rosan väristä koristetta.

Naisen puku Sofia Coppolan ohjaamasta ja Milena Canoneron puvustamasta elokuvasta Marie Antoinette (2006). Kuva: Giorgio Benni. Tirelli Collection

 

Kuraattorit ovat valinneet mukaan tunnettujen suunnittelijoiden pukuja, joista legendaariset elokuvat ovat tehneet ikuisia. Näyttely on ennen kaikkea kunnianosoitus italialaiselle käsityötaidolle ja räätälinperinteelle. ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun elokuvapuvustuksia esittelevä näyttely kertoo näin laajasti pukujen luomisesta ompelijoiden ja muiden käsityöläisten silmin. Se tekee Glamour-näyttelystä ainutlaatuisen”, Hannu Palosuo korostaa.

Tirellin kokoelmiin kuuluvia pukuja on nähty näyttelyissä ja lahjoitettu museoihin eri puolille maailmaa. Näin laaja Tirellin kokoelmista koottu näyttely on kuitenkin hyvin harvinainen Italian ulkopuolella.

Umberto Tirelli – historiallisen puvun taitaja

Tirelli Costumin ja samalla koko näyttelyn tarina liittyy Italiassa toista maailmansotaa seuranneeseen talouskasvuun ja elokuvateollisuuden kehittymiseen. Cinecittà-elokuvastudiot vetivät Roomaan suuria kansainvälisiä tuotantoja, joiden synnyttämä kysyntä yhdistyi Italian korkeatasoiseen ja luovaan käsityötaitoon. Maahan perustettiin elokuvapuvustamoita, jotka keräsivät maailmanlaajuista mainetta.

Tirelli Costumin perustaja Umberto Tirelli (1928–1992) hankki vankkumattoman räätälintaidon työskennellessään ooppera-, teatteri- ja elokuvapuvustamoissa Milanossa ja Roomassa. Vuonna 1964 hän perusti nimeään kantavan puvustamon maineikkaiden elokuvaohjaajien ja pukusuunnittelijoiden kannustamana.

Siitä lähtien Tirelli Costumi on toteuttanut puvustuksia lukemattomiin elokuviin, teatteri- ja oopperaesityksiin ympäri maailmaa. Elokuvaohjaajista muun muassa Luchino Visconti, Federico Fellini, Franco Zeffirelli ja Pier Paolo Pasolini ovat luottaneet Tirelli Costumiin. Pukusuunnittelijoista Tirellin kanssa tiiviissä yhteistyössä ovat olleet muun muassa Piero Tosi, Danilo Donati, Milena Canonero ja Gabriella Pescucci.

Umberto Tirelli oli myös keräilijä, joka hankki vuosien saatossa laajan kokoelman aitoja antiikkipukuja. Tirellin kokoelma sisältää nykyisin noin 200 000 elokuvapukua ja 15 000 aitoa historiallista pukua, jotka täyttävät 6 000 neliömetriä varastotilaa Rooman ulkopuolella. Kokoelmassa ovat edustettuina kaikki muodin aikakaudet 1500-luvulta omaan aikaamme.

Glamour – Pukuloistoa valkokankaalla on avoinna Serlachius-museo Gustafissa 26.9.2020–10.1.2021.