Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.02.2024

Nykykansantaiteen eli ITE-taiteen kartoitukset on nyt viety läpi koko Suomen Kalevalan päivään mennessä

Suomalaisen nykykansankulttuurin yksi merkkihetki on koittanut, kun Maaseudun Sivistysliitto sai päätökseen viimeisessä maakunnassa toteutetun ITE-taiteen kartoituksen. Vuonna 1998 alkaneet kartoitukset ovat edenneet maakunta toisensa jälkeen läpi koko Suomen. Viimeisenä oli vuorossa Uusimaa, jossa tehty työ päättyy helmikuun lopussa 2024. Kartoitushanketta ovat rahoittaneet uusmaalaiset Leader-yhdistykset Euroopan maaseuturahastosta.

 

Kuvassa on kirjamainen teos, jossa on puun päällä vasemmalla rustiikkisella pinnalla nuori nainen pönkkähameessa tanssimassa harmaassa hameessa. Reunoissa on kellertävää ja naisen ympärillä on kukkia, valkoista pölyä ja ruskehtavaa pintaa. Oikealla sivulla ylhäältä päin geishoja oransseine ja mustine päivänvarjoineen.

Sari Hiltulan ITE -taidetta: Kierrätysmateriaaleista, vanhoista kirjoista ja värjätystä paperista tehty kirjamainen teos. Kuva: Heidi Heikkilä

 

Uusmaalaisten ITE-taiteilijoiden etsinnässä yleisö lähetti toistasataa vihjettä omaehtoisista, itseoppineista visuaalisen nykykansantaiteen tekijöistä. Kartoitushankkeen dokumentaristit kävivät tapaamassa yli 50 taiteilijaa. Kokoon on saatu laaja tietoaineisto, jota löytyy mm. ITE-taiteen kotisivulta ja sosiaalisesta mediasta.

Tallennettavaksi valikoituun kuva-arkistoon on kenellä tahansa vapaa pääsy Finna-tiedonhakupalvelun kautta. Finnasta löytyy ITE-taiteilijoiden tuotannosta nyt jo lähes 10 000 kuvaa, jotka ovat peräisin MSL:n eri puolilla Suomea tekemistä kartoituksista.

ITE-taiteen kartoitukset ovat tuottaneet tietoa myös matkailualan tarpeisiin. Yleisölle avoimista ITE-taideympäristöistä löytyy kootusti tietoa visitite.fi-hakemistosta. Uudeltamaalta valmistui lisäksi virtuaalinen kartta ja galleria, joka on kartoituksen kotisivulla omatoimisten matkailijoiden ja matkailualan ammattilaisten vapaasti käytettävissä. Matkailijoille avoimista taideympäristöistä löytyy myös videoita YouTubesta.

Hankkeen myötä saatiin kokoon aineistoa, josta Maaseudun Sivistysliitto tuotti virtuaalisen teoksen Elis Sinistön Taivaat. Tämä on uudenlainen tapa tallentaa ja esitellä katoavaa taideympäristöä.

Kaikki koottu aineisto on nyt kulttuurielämän, oppilaitosten ja kyläyhteisöjen käytettävissä. Myöhemmin keväällä hankkeessa löydettyjen taiteilijoiden esittelyjä julkaistaan vielä kirjana.

Miksi ITE-taidehankkeita on tehty?

Maaseudun Sivistysliitto haluaa, että kiinnostus ja arvostus kotiseutuun ja paikalliskulttuuriin kasvaa ja että taiteen tekemisen lähtökohdat ja ilmaisun muodot nähdään moninaisuutta kunnioittaen. ITE-taiteen synnyn taustalla on usein kokonaisvaltainen luovuuden täyttämä elämänmuoto, josta niin yksilöt kuin yhteisöt voivat ammentaa esimerkkiä ja innoitusta.

ITE-taiteen kartoitukset on toteutettu nyt kaikissa manner-Suomen maakunnissa. Hankkeiden myötä on nostettu esiin satoja ITE-taiteilijoita ja kymmeniä vierailujen kohteiksi sopivia ITE-taideympäristöjä. On myös löytynyt ideoita ja tahtoa kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hyödyntämiseen. On syntynyt jaettua kulttuuripääomaa, innostusta, oppimista ja yhteisöllisyyttä. Aikamme visuaalisen nykykansantaiteen yhteiset tietovarannot ovat karttuneet kansainvälisestikin merkittävässä mittakaavassa.

https://msl.fi/itetaide/

https://msl.fi/itetaide/visit-ite/

https://maaseudunsivistysliitto.finna.fi/