Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.01.2024

Matkamessut 2024 tarjosi kulttuurimatkailijalle merkkivuosia, tapahtumia ja hassuja festivaaleja

Matkamessuilla voi kokea, mitä haluaa ja vähän enemmänkin.  Kun malttaa hieman, voi ensin tavanomaiselta tuntuvan kuoren alta löytää mainiota eksotiikkaa ja ihan läheltäkin.  Pienoinen hulluus voi virkistää, jos lähtee vaikka Pohjois-Karjalaan kokemaan hassujen kisojen festivaaleja.  Tarjolla on mm. takatukan leikkaamisen tai pöytärummutuksen SM-kisat.  Kulttuuri tapahtumineen ja luonto ovat peruspohjaa, jolle matkailu rakentuu eri puolilla Suomea ja tänä vuonna pinnalla olivat lisäksi myös ruoka sekä vastuullisuus.

Kuvassa ovat Markus Pulkkinen ja Esko Vihava soittamassa kitaraa.  Heitä kuvaa kännykkäkepillä tummahiuksinen nainen.

Markus Pulkkinen ja Esko Vihava lauloivat ja soittivat yleisölle Pohjois-Karjalan osastolla. Taustalla näkyy kierrätysmateriaalista valmistetty mökki. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kotimaisessa tarjonnassa Pohjois-Karjala oli näyttävästi esillä.  Osastolla oli tumma mökki, joka oli kierrätetystä, saha- ja höyläteollisuuden sivuvirroista tehty. Hiil Oy on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan hyödyntää vain pakkausteollisuudelle tai poltettavaksi mennyttä materiaalia.  Jopa betonin poistaminen puumateriaalista onnistuu.

Utran Uudessa Teatterissa Joensuussa pääsee kesällä taksin kyytiin Ilja Tepon ja Antti Heikkisen kirjoittamassa musiikkikomediassa Kunnon kyyti.  Esiintyjät ovat ammattinäyttelijöitä ja näyttämöllä nähdään mm. kirjoittaja itse eli Antti Heikkinen.  Taksin äänenä on Esko Salminen.  Jos haluaa kulttuurisen yöpymisen Joensuun keskustassa, huoneistohotelli Lietsu tarjoaa persoonallista asumista ja aamiaisella saattaa kuulla paikallisia esiintyjiä palan painikkeeksi. Joensuu tarjoaa talvella mm. Iceman-kisat ja laulurinteellä on helmi-maaliskuun vaihteessa Talvikaupunki, jossa on ohjattua hiihtoa ja jumppaa ym. ohjelmaa.

 

Kuvassa on Ilja Teppo harmaassa takissa ja mustassa hatussa.  Hän soittaa kitaraa. Taustalla näkyy oikealla kantele jalkojen varassa.

Ilja Teppo esiintyy sekä yksin että bändin kanssa.  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kiteen kulttuuriohjaaja Markus Pulkkinen ja Outokummun kulttuurituottaja Esko Vihava musisoivat vaudikkaasti ja jopa personoidusti improvisoiden.  Heidän mielestään pohjoiskarjalaisen kulttuurin ytimessä on erilaisten hassujen kisojen järjestäminen.  Hevineulonta on edennyt jo MM-tasolle asti ja tulossa on tänä vuonna takatukan leikkauksen SM-kisat ja 20 vuoden tauon jälkeen pöytärummutuksen SM-kisat.  Kiteellä voi nähdä uudessa näyttelykeskuksessa Pohjois-Karjalan rock-historiaa ja Outokummussa osallistua mm. Vanhan Kaivoksen SpeedRushiin, joka on avoin tapahtuma kaikille.

 

Maija Parviainen esittelee Lapinlahtea ja Eukonkannon kisat näkyvät videolla. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Maija Parviainen esittelee Lapinlahtea ja Eukonkannon kisat näkyvät videolla. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Lapinlahti täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja juhlavuotta vietetään Tehhään yhessä -meinigillä.  Paikkakunta on todella vilkas kulttuurielämä ja kunnan kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori Maija Parviaisen mukaan tekemisessä mukana ovat aktiivisesti eri ikäluokat eri puolilta kuntaa.  Lapinlahden tunnetuin nähtävyys on Väisälänmäki, joka on yksi Suomen 27 kansallismaisemasta ja joita Pekka Halonen sekä Eero Järnefelt käyttivät maalauksissaan.  Paikkakunnalla vaikutti Pekka Halosen serkku Eemil Halonen ja hänen mukaansa on nimetty kunnan taidemuseo.

Lapinlahden keskustaa halkoo taidekatu, jolle sijoittuu tapahtumia ja näyttelyitä, tänä vuonna mm. Kaarina Kaikkonen.  Taidekatu on nyt myös virtuaalisesti nähtävissä.  Parviaisen mukaan juhlavuoden tapahtumia on ympäri vuoden ja jokavuotiset tapahtumat ovat tavallista näyttävämpinä tänä vuonna.  Tapahtumien järjestämiseen aktiivisuutta riittää ja talkoolaisia saa aina paikalle. Ylisukupolvisena tapahtumana elokuussa kokoonnutaan jälleen vasikkasavuihin, joissa kunniavieraana on vasikka. Savut tarvittiin ennen aikaan hätistämään häiritseviä hyönteisiä karjan kimpusta.  Tapahtumassa nähdään perinnepukeutumista ja kansallispukujen tuuletusta.

 

Kuvassa ovat Päivi Lehti ja Noora Elberg mustissa t-paidoissa. Taustalla näkyy Finland Festivals -teksti ja festarikuva, jossa on paljon ihmisiä.

Päivi Lehti ja Noora Elberg esittelivät Lounais-Hämeen Musiikkipäiviä ja Nuutajärven historiallista lasimiljöötä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Nuutajärven historialliseen 230-vuotiseen lasimiljööseen sijoittuvat Lounais-Hämeen Musiikkipäivät pääosin kesä-heinäkuun vaihteessa. Konsertteja on yhteensä 20 ja niistä 14 sijoittuu Nuutajärvelle.  Ohjelmistossa on merkittävästi ukrainalaisia esiintyjiä ja lisäksi muusikkoja Espanjasta, Italiasta ja Portugalista. Konserttipaikkana on Nuutajärven lasimakasiini ja ohjelmistossa on myös lasi, kun Philomena-kuoro esittää Kalevi Ahon teoksen Lasimaalaus.  Nuutajärven alue on kehittymässä vahvasti vanhan lasiperinteen ympärille ja siellä voi tutustua mm. Designmuseoon.

Lisää musiikkia voi kokea, kun Haminaan levittäytyvät sotilassoittokunnat useista eri maista joka toinen vuosi toistuvassa tapahtumassa. Toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen ja taiteellinen johtaja Henry Perälä kertoivat tulevan kesän ohjelmiston olevan erittäin näyttävä. Paikalle saapuu mm. US Army Field Band, jota on yleensä vaikea saada esiintymään ulkomaille.  Norjasta on tulossa mm. yli sadan henkilön soittokunta.  Teemana on pohjoinen ulottuvuus ja Friends and Allies.

 

Kuvassa on oikealla x musta-valkopilkullisessa puvussa ja taustalla on musta-valkoinen kuva sekä teksti Hotelli-ja ravintolamuseo.

Hotelli- ja ravintolamuseota esitteli museolehtori Aino Malminen.  Museon näyttelyissä on esillä tehtaan tekemä ruoka sekä ruokaperinne. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kuorot valtaavat toukokuussa kaupungin, kun Vaasan kuorofestivaali täyttää 30 vuotta.  Visit Vaasan toimitusjohtaja yllättää kertomalla paikkakunnan kultturipanostuksista.  Vaasassa käytetään rahaa kulttuuriin eniten Suomessa per asukas.  Matkailussa panostetaan tällä hetkellä kestävään matkailuun.

Merkkivuosia vietetään useilla paikkakunnilla.  Lappeenranta täyttää 375 vuotta ja viettäkulttuurin unelmavuotta viimeisenä Saimaan ympäristön kaupungeista unelmavuosien sarjassa.  Luvassa on merkittävä määrä kulttuuritapahtumia kaupunkiin. Kainuussa on puolestaan  Ilmari Kiannon juhlavuosi, kun hänen syntymästään on kulunut 150 vuotta.  Kansanjulaa vietetään Suomussalmella kesäkuussa.  

 

Kuvassa on ruskea Ruokolahden leijona vilkuttamassa vasemmalla tassulla ja taustalla näkyy messukävijöitä.

Ruokolahden leijona oli saapunut paikalle ja tuli kuuluisaksi vilahdeltuaan paikkakunnan metsikössä kesällä 1992. cc-by-sa Amusa.fi

 

Kulttuurimatkailun kestosuosikkina Porvoo on avannut virtuaalisen taidemuseon, jossa on nähtävissä paikallisten taiteilijoiden teoksia.  Lisää taidetta on nähtävissä Villa Albertissa, jossa teemana on Porvoon saaristo ja kaupungin merkittävien taiteilijoiden Albert Edelfeltin ja Tove Janssonin suhde siihen heidän töidensä kautta.  Albert Edelfeltin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 175 vuotta. Kulttuurimatkailu on tänä vuonna merkittävänä painopisteenä kaupungissa.

Tämän vuoden Matkamessut osoittivat, että kulttuurimatkailua kehitetään jatkuvasti ja tarjontaan on tullut lisää persoonallisia kohteita sekä paketointia.  Eri puolilta Suomea voi löytää pientä ja vähän isompaakin.

 

Marja Jähi-Salo