Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.04.2024

Kulttuuri auttaa maahanmuuttajia integroitumaan - Lappeenrannassa esiteltiin mahdollisuuksia osallistua ja harrastaa NordConnectin ja kaupungin yhteistyöllä

Mahdollisuuksia osallistua matalalla kynnyksellä kulttuuritapahtumiin, harrastuksiin ja integroitua. Lappeenrannassa kannustettiin runsaslukuista maahanmuuttajaryhmää, jotka joko työskentelevät tai opiskelevat kaupungissa, osallistumaan ja lähtemään tapahtumiin. NordConnet järjesti yhdessä Lappeenrannan kaupungin edustajien kanssa iltapäivätapahtuman Hobby Hop – Exploring hobbies in Lappeenranta iltapäivätapahtuman. jossa oli harrastustori ständeineen ja kulttuuritapahtumien esittelyjä.

 

Kuvassa on aulatilassa paljon nuoria reput selässä ja aulan reunassa pöytätilaa. Tilassa on melko matala katto ja siinä on valkoinen reunama, joka kääntyy takana.

Lappeenrannan kaupungintalon aulatilassa eri organisaatiot ja yhdistykset  esittelivät harrastusmahdollisuuksia maahanmuutajille. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Lappeenranta viettää kulttuurin unelmavuotta tänä vuonna ja kaupunki täyttää 375 vuotta.  Tapahtumia on luvassa erityisen runsaasti ja niihin toivotti tervetulleeksi osallistumaan kulttuurijohtaja Anu Talka.  Kulttuurin unelmavuosi juhlii kulttuurin monimuotoisuutta ja yhdessä tekemisen kulttuuria. Kaupunkilaisia kannustetaan mukaan kulttuurin pariin.

 

Kuvassa ovat etualalla puheenvuorojen pitäjät vasemmalta Anita Pölönen vaaleassa villatakissa ja ruskeassa mekossa, Sabrina Haimonti valko-mustaruudullesessa jakussa, Rozabela Singh harmaassa jakussa ja  Anni Pellikka vaaleassa pitkässä villatakissa.

Anita Pölönen (vas.), Sabrina Haimonti, Rozabela Singh ja Anni Pellikka Lappeenrannan kaupungin valtuustosalissa, jossa oli esitykset tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Unelmavuoden koordinaattori Anni Pellikka kertoi vuoden monipuolisesta ohjelmasta, joka päättyy valoteemaiseen päätösjuhlaan 16.-24.11.2024. Kaupunkilaisia yllätetään vaikkapa taiteilijoiden tekemillä kulttuuritupsahduksilla ja erilaisilla tapahtumilla, joista saa tietoja mm. kauppakeskus IsoKristiinan julisteseinältä. Asukkaista kysyttiin etukäteen unelmista ja toteutuksessa on paljon yhteisöllisyyttä tukevia ja avoimia tapahtumia.

 

Kuvassa on Rozabela Singh puhumassa lähikuvassa puhujapöntössä, josta hän näkyy puolivartalokuvassa.  Hänellä on ruskea takki päällään ja ruskeat pitkät hiukset.

NordConnect -hankkeen projektipäällikkö Rozabela Singh. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Projektipäällikkö Rozabela Singh NordConnect –hankkeesta rohkaisi ja kannusti maahanmuuttajia osallistumaan tapahtumiin ja hakeutumaan harrastuksiin, joita aikaisemmin tehnyt kotimaassaan.  Tämä auttaa integroitumaan ja vähentämään kulttuurishokkia sekä voimaantumaan.  Kokemuksia osallistumisen vaikutuksista on tullut hankkeen aikana, vaikka toiminta alkoi vasta viime syksynä.  Singh painotti, että menemällä mukaan erilaisiin harrastuksiin ja toimintoihin, oppii uutta ja saa verkostoja uudessa maassa.

NordConnect -hanke järjestää Lappeenrannassa työskentelevien maahanmuuttajien kanssa paikallista toimintaa ja tapaamisia.  Kulttuuriin on tutustuttu mm. museokierroksella ja vapaamuotoisia tapaamisia järjestetään mm. Language cafessa eli kielikahvilassa.  NordConnect –hankkeessa on Suomen osallistujan Lappeenrannan Saimaan ammattiopisto Sampon lisäksi mukana voittoa tuottamattomat organisaatiot Tanskasta ja Norjasta. Tavoitteena on vahvistaa työssäkäyvien maahanmuuttajien integroitumista uuteen maahan ja sen kulttuuriin.

Lappeenrannassa toteutetaan harrastamisen Suomen mallia ja siitä kertoi hankekoordinaattori Oona Roisko.  Kaupunki järjestää ala- ja yläkoululaisille harrastuksia niin, että koulutilasta ei tarvitse siirtyä.  '

 

Kuvassa on Anita Pölönen puhumassa puhujapöntöllä ja vieressä näkyy puheenjohtajien pöytää.  Taustalla oikealla näkyy iso näyttö ja kesäistä puistomaisemaa, jossa kulkee kävelytie.  Taustalla puiden takaa näkyy sinistä järveä.  Vasemmalla näkyy osa pienestä näytöstä.

Anita Pölönen. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Lappeenrannassa on runsaasti tapahtumia, joihin voi osallistua matalalla kynnyksella ja niihin voi vain mennä ilman ennakkoilmoittautumisia. Näistä Easy to join exercises –mahodollisuuksista kertoi Lappeenrannan kaupungin maahanmuuttopalveluiden koordinaattori Anni Pölönen.  Omalla työllään hän haluaa helpottaa muualta muuttaneiden asettumista alueelle.  Tähän vaikuttavat niin asenteet kuin alueen rakenteetkin.

Kotouttamiseen tarvitaan muun muassa helposti saavutettavaa tietoa ja palveluita, jotka mahdollistavat sujuvan asettumisen alueelle.
-   Osa työtäni on tehdä näkyväksi kansainvälistä osaamista, jota alueella on. Tuen myös eri tahoja siinä, että kansainvälinen osaaminen osataan myös ottaa huomioon esimerkiksi työpaikoilla, Pölönen kertoo. Vastuualueenaan hänellä ovat kansainväliset opiskelijat ja oppilaitosyhteistyö.

 

Kuvassa on Sabrina Haimonti vasemmalla puolivartalokuvassa valko-mustaruudullinen jakku. Hänellä on pitkät tummat hiukset. Taustalla näkyy kaupunginvaltuuston pöytiä teräksisine lamppuineen. Taustalla näkyy kaupunginvaltuuston puheenjohtajien pöytä.

Sabrina Haimonti. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Sabrina Haimonti opiskelee LAB ammattikorkeakolussa Tourism and Hospitality –ohjelmassa ja kannusti omassa puheenvuorossaan muita maahanmuuttajia etsiytymään harrastusten pariin. Aluksi tuntui siltä, että ei voi harrastaa, mutta NordicConnect –hanke auttoi löytämään  tietoja harrastusmahdollisuuksista. Korutaiteen harrastaminen lähti toteutumaan enemmän kuin hyvin. Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi mahdollistaa Sabrina Haimontin ohjaamat Cultural Canvas työpajat maanantaisin Yhteisötalolla.

Omassa kotimaassaan Haimonti on harrastanut korutaiteen lisäksi kuvataidetta, hennataidetta, käsitöitä ja kodin sisustustaidetta kierrätettävistä materiaaleista. Korujen toteutus tapahtuu oman kulttuurin pohjalta sovellettuna tänne ja kiinnostusta on ollut jo sen verran, että on tapahtunut pienimuotoista myyntiäkin.  Yritystoiminnan aloittaminenkaan ei tunnu mahdottomalta ajatukselta.

NordConnect on hanke, jota rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto. Saimaan ammattiopisto Sampo koordinoi hanketta ja kumppaneina Charge Incubator Norjasta and Crossing Borders Tanskasta. Tavoitteena on voimaannuttaa maahanmuuttajia ja hankepartnerit jakavat kokemuksiaan tuloksellisista toiminnoistaan ja onnistumisistaan. Parhaiden käytäntöjen jakamisen avulla halutaan saada malleja levitettäväksi hankkeeseen osallistuvissa Pohjoismaissa laajasti sovellettaviksi.  

Marja Jähi-Salo