Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.05.2024

Kirjallisuuskritiikko häpäisee esseekirjassaan kulttuurin halipuput – Herman Raivion ”Turvaton tila” haastaa nykyistä konflikteja karttavaa keskusteluilmapiiriä

”Häpäsy”, totesivat 1980-luvun nuoret Tampereella, kun joku oli tehnyt tyylivirheen. Samaa suorasukaisuutta kulttuurikeskusteluun kaipaa entinen tamperelaisnuori ja pitkän linjan kirjallisuuskriitikko Herman Raivio ensimmäisessä omassa teoksessaan Turvaton tila – agonistisia esseitä. Siinä kritiikkiä salakuljetetaan lukijoille esseiden sisällä.

Kuvassa on tummalla pohjalla isoilla keltaisilla kirjaimilla kirjan nimi Turvaton tila. Kuva on osa kirjan kannesta.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Vastapaino

 

Osansa Raivion kritiikistä saavat niin pehmeät ideologiat, pakonomaiset tunnustajat kuin kohtaamisen sutenööritkin. Aiheet vaihtelevat vastustajista betonibrutalismiin ja vasemmistolaisen identiteettipolitiikan kritiikistä holokaustin toteuttajien näkökulman pohtimiseen. Esseitä sitoo yhteen konfliktikeskeinen, agonistinen ajattelu ja käsitteistö. Kukaan ei ole turvassa.
 
”Turvattomassa tilassa pitää kestää kielteisyyttä, vastuksia, häiriöitä ja epävarmuutta omasta kohtalosta”, Raivio kirjoittaa
 
Lohtupuheelle tarvitaan vastavoimaksi agonismia
 
Turvaton tila on kunnianpalautus vastustajille ja vihollisille. Raivion mukaan yhteenottojen rajoittaminen  ja konsensukseen pyrkiminen näivettää kulttuurin.
 
”Teksti kuin teksti syttyy eloon, kun siinä esiintyy selkeä, hyvin mietitty vastustaja tai vihollinen”, Raivio sanoo.
 
Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen ja lukuisiin kulttuurilehtiin kirjoittavan Raivion mukaan ihmisille tyrkytetään nykyään lohtua, helpotusta, voimaantumista ja vapautumistarinoita. Sentimentaaliselle lohtupuheelle tarvitaan vastavoimaa, agonismia.
 
”Nyt on vallalla sellainen ajatus, että kunhan ihmiset vain kohtaisivat enemmän toisiaan ja kommunikoisivat paremmin, suunnilleen kaikki ongelmat ratkeavat. Ajatus on samaan aikaan imelä ja rivo, ja siihen pitää suhtautua suurella ylenkatseella tai vähintään epäluulolla.”
 
Turvaton tila on tarkoitettu heille, jotka arvostavat ryhdikästä kulttuurikritiikkiä, jossa tehdään selkeitä vastakkainasetteluja ja ollaan hyvällä omallatunnolla epäkunnioittavia.
 
”Häpäisen kirjassa muita, erityisesti kulttuurin halipupuja, mutta teen sen täysin tietoisena siitä, että häpäisy voi koska tahansa kohdistua myös itseeni”, Raivio sanoo.

https://vastapaino.fi/