Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.06.2019

EMMAssa avautuva näyttely tutkii taiteen ja muotoilun rajapintaa sekä teknisen taidon ja luovuuden yhteensovittamista

Interwoven – Yhteen kudotut -näyttely avaa tekstiiliä materiaalinaan hyödyntävien taiteilijoiden ja suunnittelijoiden työskentelyä, ja välittää tarinoita taideteosten kautta. Näyttelyssä käsityön ikiaikainen perinne yhdistyy muuttuvaan maailmaan: tekniikat, materiaalit ja uudet teknologiat tuovat uudenlaisia mahdollisuuksia taiteeseen ja suunnitteluun. Interwoven – Yhteen kudotut on esillä EMMAssa 5.6.2019–1.3.2020.

Näyttelyssä on esillä teoksia 12 suomalaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta. He lähestyvät tekstiiliä luovasti kokeillen, teknisellä taituruudella ja ennakkoluulottomasti uudella tavalla materiaaleja työstäen. Teokset tarjoavat näkymän tekstiilin mahdollisuuksiin nykytaiteen ja muotoilun rajapinnassa. Tekstiilin rooli tarinoiden, tiedon ja kulttuurin välittäjänä saa näyttelyssä päivitetyn kehyksen. 

Kansainvälisesti elämänmittaisen uran tehneeltä Sheila Hicksiltä (s. 1934) on nähtävillä teos, joka on esimerkki taiteilijan herkkyydestä historialle ja kulttuurisille vaikutuksille.  

 

Kuvassa on ulkona luonnossa heiluva seinävaate, jossa on vaalean harmaalla pohjalla punaisia kukkia runsaasti

 

Nykytaiteilija Timo Vaittisen (s. 1976) Dream Team (2019) on erityisesti tähän näyttelyyn tilattu teos, joka hyödyntää urheiluvaatteiden estetiikkaa. Siihen voi tutustua monelta puolelta ja sen ympäröimänä. Käsin tuftatuista ryijyistä tunnetun Hanna-Kaisa Korolaisen (s. 1976) tekemä Aapisryijy (2019) on esillä ensimmäistä kertaa hänen aikaisempien teostensa rinnalla. 

Tekstiileihin sisältyviä tarinoita ja tunnetiloja käsitellään näyttelyssä monella tavalla. Kustaa Saksin (s. 1975) teossarjassa First Symptoms migreenistä kärsivä taiteilija on kuvannut seinävaatteisiin migreeniin liittyviä näköharhoja: rytmisesti toistuvat kuviot, häiritsevät epäjärjestyksen tunnelmat ja materiaalien monipuolisuus vangitsevat jacquard-kudottuihin seinävaatteisiin viittauksia migreenin oireista. Ruotsalaistaiteilija Bella Runen (s. 1971) teos Whole Wide World (2018) on neuvostoliittolaisen tekstiilitehtaan arkistoista löytyneiden printtien pohjalta tehty huivisarja, joka herää eloon mobiilisovelluksen avulla. Sue Stonen (s. 1952) I Am Me (2017) on applikoitujen omakuvien kokoelma, joka tarkastelee yksilön identiteettiä. 

“Ymmärsin nopeasti aloittaessani näyttelyn tekemistä, että tekstiili taiteen ja muotoilun materiaalina kantaa erityisen paljon kulttuurisia ja historiallisia viestejä. Se tyydyttää sekä perustarpeitamme että toimii kanavana luovalle ilmaisulle. Minulle tärkeimmiksi teemoiksi nousivat sivilisaatiomme historian aikajänne kalaverkosta älytekstiileihin sekä tarinoiden kertominen, tiedon välittäminen tekstiilin välityksellä”, kertoo kuraattori, intendentti Reetta Kalajo. Hän iloitsee myös näyttelyn tiimoilla tehdystä yhteistyöstä Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen kanssa, mikä on auttanut näyttelyn teemojen kiteyttämisessä.  

Näyttelyn taiteilijat ovat Sheila Hicks, Hanna-Kaisa Korolainen, Maija Lavonen, Pia Männikkö, Nithikul Nimkulrat, Kärt Ojavee, Bella Rune, Kustaa Saksi, Sue Stone, Johanna Ulfsak, Timo Vaittinen ja Sandra Wirtanen. 

Interwoven – Yhteen kudotut -näyttely avautuu EMMAssa näyttelytilassa, jota ympäröi Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Ajatus näyttelyn tekemiselle nousi Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin ennakkoluulottomasta ja kokeilevasta otteesta omissa töissään: he osasivat kumpikin tahoillaan hyödyntää materiaalien erityisiä ominaisuuksia.  

Katseluvaraston yhteydessä on uusi esillepano Rut Brykin Seita-tekstiilejä. Luodessaan Seita-kankaiden sarjaa Bryk keskittyi värien yhteisvaikutukseen ja sommitteluun kudotussa kankaassa. Kankaita käytettiin niin pyyhkeissä, nenäliinoissa kuin muissa käyttötekstiileissä. Ne muodostivat aikoinaan oman tuoteperheen. Seita-kankaita esittelevän kokonaisuuden on kuratoinut muotoilija Greta Muuri.